Porträttet

Highcon spelar offensivt på den norrländska ställningsplanen

När Högaktuellt ringer upp Daniel McCabe har vi tur som får en timma i hans fullbokade kalender. Daniel är ägare och VD till Highcon – uppstickaren i ställningsbranschen som på bara några år dribblat sig offensivt till högre placering i både omsättning och antal medarbetare.

DANIEL ÄR UPPVUXEN I FRÄNSTA, SEX MIL VÄSTER OM SUNDSVALL. Hans föräldrar var egenföretagare inom restaurang- och skogsnäringen, vilket har gett honom förståelse för att det krävs en hel del hårt arbete för att driva ett företag. Daniel är dock relativt ny som företagare, Highcon startade sin verksamhet så sent som 2015 och har sedan dess haft en expansiv utveckling, inom ställningsbranschen har Daniel dock redan avverkat ett par decennier.

Daniel McCabe, vd på Highcon
Daniel är en lagspelare som
älskar fotboll.

– Det var väl inte ställningsbyggare som jag ville bli som barn direkt. Jag spelade mycket fotboll och elitsatsade under junioråldern, där det dock tog slut på grund av skador. Jag älskar fortfarande fotboll framförallt Premier League och Liverpool FC, även om jag håller på Sverige i landskamper. Tränade också grabbens lag när han var mellan 6 och 13 år. Jag har alltid jobbat, jag hade olika jobb under gymnasiet och efter lumpen var det en vän som fick in mig i ställningsbranschen i samband med ett stopp på raffinaderiet i Lysekil. Efter det drog vi till Stockholm och jobbade där under 5 år, sen flyttade jag norrut igen. Jag arbetade som montör de första 6–7 åren, därefter som arbetsledare. Efter det funderade jag lite på vad jag skulle göra, ta anställning eller starta eget. Jag valde det senare och har nu jobbat i ställningsbranschen i över 20 år.

Både Daniel och hans sambo Susann Söderqvist arbetar hårt med företaget. Highcons bokslut 2020 slutade på 125 miljoner, de har 60 egna anställda och ytterligare drygt 100 inhyrda fördelade på depåer och projekt i norra Sverige.

– Vi jobbar mycket båda två med företaget men vi har även gemensamma privata mål. Nu lägger jag 80–100 timmar i veckan, det jag inte hinner med på dagarna gör jag på kvällar och nätter. Oftast åker jag in till jobbet vid tre, halv fyra på morgonen, de som är mig närmast vet att det inte är ett sju till fyra jobb jag har. Jag reser dessutom fyra dagar i veckan. Visst får man försaka en hel del, men vi har en dialog och försöker hitta en bra kompromiss i familjepusslet så det inte bara blir jobb. Och det är klart man tar en del risker genom att driva företaget själv men jag drivs av att vara engagerad. Ställningsbranschen känner jag till ganska bra och redan innan Highcon förstod jag vad som skulle krävas av i form av investeringar och eget arbete. Jag har alltid jobbat väldigt hårt, tror aldrig jag haft riktig sammanhängande semester.

Highcon
När Daniel startade bolaget höll han till i Gällivare. Han räknade på ett par avtal främst inom gruvindustrin och fick dem, sen har han bara fortsatt räkna hem projekt. Att räkna hem allt fler avtal motiverar honom till att söka ännu fler projekt.

Daniel McCabe, vd på Highcon
Daniel ser potential för fortsatt
expansion i Norrland.

– Vi känner att vi är väletablerade i Norr- och Västerbotten därför tar vi nu sikte mot att etablera oss efter Norrlandskusten. Vi upplever att vi har ett stort förtroende hos våra uppdragsgivare och det är en bra grund för fortsatt expansion. Som serviceföretag inom industrin så arbetar vi med korta ledtider, mycket sista minuten, men vi har också hittat bra lösningar. Totalt nio depåer från Härnösand till Kiruna, händer det något på produktionen så gäller det att vi kan stå på tå direkt.

Rätt partner och digitaliserade lösningar är därmed av stor vikt för Highcon i sin utveckling.

– Värdet i Highcon är högre med Layher som leverantör. Ända sen start så har jag haft väldigt bra samarbete och support. Från lagret och teknik i Upplands Väsby till Magnus Larsen, vår säljare här i norr. Att valet är rätt av ställningsleverantör har väl bekräftats av att vi verkligen får våra leveranser. Vi i vår tur vill jobba med sådana företag som liknar oss i service och engagemang, och det gör Layher. Vi har också en medarbetare som ritar i LayPLAN CAD sedan ett par år tillbaka. Det ger oss fördelar, våra beställare uppskattar riktiga ritningar. Vi har också ett eget digitalt tidsrapporteringsverktyg och ett system för att inventera lagersaldo på våra depåer, ett system som vi har byggt själva.

Medarbetarna är laget
Från start fokuserade de mest på att leverera bra jobb, men Highcon satsat allt mer på en kostym som passar ett större företag utan att tappa familjekänslan.

-För tre år sedan rekryterades en arbetsmiljösamordnare. Med en hög tillväxt kräver vår organisation arbete med KMA. Vår KMA strukturerar upp så att vi arbetar med ledningssystem, arbetsmiljö, förebyggande mot alkohol och droger, och utbildning av skyddsansvariga. Eftersom vi arbetar mot stora bolag så blir vi ofta reviderade. Alla revisioner har gått bra och återkopplingen är att vi arbetar som ett stort bolag. Ett av våra mål är att vi ska bli auktoriserade av STIB men pandemin har försenat oss, men vi är medlemmar. Vi hoppas att det blir under 2021.

Highcon har en kärna av medarbetare som har varit med sedan starten, flera av dem har avancerat från montörer till platschefer och visar stort engagemang i företaget. Daniel försöker vara tillgänglig och stötta dem som arbetsledare i projekt.

Daniel McCabe, vd på Highcon
Daniel vill vara tillgänglig för
alla medarbetare, familjekänslan är
prioriterad på Highcon.

– Jag vill vara en engagerad chef. Jag är ute och träffar medarbetarna och kunderna 4 dagar i veckan, vi har inte någon hierarki i Highcon, även en montör ska kunna ringa mig, ska inte behöva gå genom olika chefer. Vårt mål är att vi ska vara familjära och alla ska känna sig delaktiga. I Highcon är det viktigare att vara social och gilla att arbeta med andra och passa in i gruppen än vara någon som har enorm erfarenhet men som kanske inte ser gruppen. De platschefer som jag har idag fungerar jättebra i grupp, mot beställare och i allt det sociala. Alla kommer från branschen och har ett ”go” som smittar av sig och det är en del av Highcons familjekänsla och företagsanda. Utan dessa fantastiska chefer så skulle jag inte kunna expandera och jag stöttar dem i deras ledarskap. Här är vi lagspelare som vill integreras med andra människor och som är positiva när vi får nya projekt.

Avtalen är vägen mot målet
90 procent av företagets projekt finns inom industrin, resterande är vanligtvis ställningar med väderskydd. Highcon har flera avtal mot de större industriföretagen i Norrland, och är även med på produktionssidan för batterifabriken Northvolt i Skellefteå, som ska vara fullt utbyggd 2024.

– Jag är stolt över att vi fått förlängda avtal med ett flertal av våra beställare, det är ett kvitto på att vi jobbar rätt. Beställarna ställer höga krav på oss och vi ser till att leverera på den nivån.

Daniel är en tävlingsmänniska, han sätter höga mål och är mycket motiverad och spelar offensivt på den norrländska ställningsplanen.  

– Vi är på väg mot något större. Jag sätter alltid höga mål, inte minst till boksluten, jag vet var jag vill att vi ska vara 2021. I styrelsen räknar vi med att ha samma eller större tillväxttakt de närmaste två åren som vi haft hittills. Styrelsen tittar också på att ta in fler kompetenser men det är inte spikat än. Jag tror fortfarande att det går att växa mer i Norrland och det vill vi fortsätta med. Med alla industriprojekt som är igång och som ska startas så finns det potential. Jag är tävlingsinriktad. Jag och Highcon är på väg mot något större. Mitt mål är att företaget ska bli den största aktören med ställningar i Norrland och därmed även Sverige.

Foto: Sune Grabbe   
Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB