Layher byggställning under tunnelbaneprojekt i Stockholm
Projekt

NYA TUNNELBANAN I STOCKHOLM

Ställningslösningar som går på djupet

Djupt under markytan pågår ett av Stockholms mest komplexa byggprojekt – utbyggnaden av den nya tunnelbanan. Markus Liljekvist, projektingenjör på Skanska, berättar om det utmanande uppdraget att färdigställa betongarbetet längst ut på Blå linje till Nacka, där en specialdesignad plattformslösning från Layher haft en avgörande roll.

Stockholm är en av Europas mest snabbväxande storstadsregioner, och för att förbättra resmöjligheterna utvidgas tunnelbanenätet. Blå linje byggs ut med 11,5 kilometer till Nacka och Söderort och Skanska har fått i uppdrag av Region Stockholm att färdigställa sista delsträckan: 1,2 kilometer spårtunnlar med tre uppgångar i Nacka.

Här bygger Skanska två biljetthallar, en plattform, ett 50 meter djupt hisschakt, ett rulltrappsschakt om 90 meter som blir Sveriges längsta och en ventilationsbyggnad. Ett så omfattande och komplicerat projekt djupt nere i berget kräver stort tekniskt kunnande och avancerade ställningslösningar.

– Vi har haft ett nära samarbete med Layher i flera delar av projektet, säger Markus Liljekvist, projektingenjör på Skanska. En av de viktigaste lösningarna har varit de plattformar och ställningssystem som möjliggjort vårt arbete i rulltrappsschaktet.


Lyckat precisionsarbete tack vare 3D-modeller

Där rulltrappsschaktet skapades gav bergrummet på vissa ställen bara en meters marginal. Här har en specialdesignad plattformslösning från Layher varit avgörande.

– Utifrån våra ritningar har Layher hjälpt oss att skapa 3D-modeller, så att vi kunde säkerställa att konstruktionen fick plats och garantera en säker arbetsmiljö, berättar Markus Liljekvist.

För att skapa det 50 meter djupa hisschaktet med sex hissar krävdes en flexibel ställningskonstruktion. Här monterades Layhers Allround-system i etapper för att möjliggöra gjutningen av betongfundamentet och därpå klackar som ska bära områdets utrymningstrappor.

– I detta fall tog vi fram en ritning och en 3D-modell i samarbete med Layher. På plattformen har vi använt Layhers aluminiumbalk TwixBeam och påfört en 40 meter hög ställning, på vilken vi sedan kunde gjuta klackarna.

Ställningsmontage i trång ventilationsbyggnad

En annan spektakulär utmaning i projektet är ventilationsbyggnaden ovanpå ett 40 meter djupt schakt med en diameter på fem meter. För att konstruera det användes en metod som vanligtvis brukas inom gruvindustrin, raiseborrning, där en enorm borrkrona gradvis äter sig upp genom berget. Att montera ställning i detta vertikala, trånga schakt var möjligt tack vare avancerad ingenjörskonst och ett noggrant precisionsarbete.

För ställningsbyggnation anlitade Skanska företaget Åsele Ställningar.

– Vi använder Layhers material i alla stora projekt, det fungerar klockrent. Hos Skanska i Nacka var det riktiga speciallösningar. Vi använde TG60, för första gången även AGS 18 meter ovanför hisschaktet samt TwixBeam, säger vd:n Jörgen Nordlander.

Närheten till Layhers support är också en stor fördel, menar han.

– Vi får så bra återkoppling när vi behöver hjälp. Det är aldrig några problem.


Tog hjälp av finska tunnelexperter

Konstruktionen av rulltrappsschaktet och hisschaktet bjöd på många utmaningar och just därför var det så intressant, tycker Markus Liljekvist.

– Det är mycket komplext att spränga och bygga ställning i 27 graders lutning, som vi gjort i rulltrappsschaktet. Men det har också varit det mest spännande. Att lösa problem och utmaningar är något jag drivs av – och sådana finns det gott om i ett projekt som detta.

För att lyckas tog Skanska hjälp av företagets finska tunnelexperter som har utfört själva tunneldrivningen med hjälp av fyra borriggar som fraktats från Finland via båt och lastbil.

Ett steg närmare framtidens tunnelbana

Med projektet i sin slutfas fortsätter arbetet med de sista betongkonstruktionerna och spårförberedande markarbete, innan Skanska lämnar över till nästa entreprenör. Trafikstart för Blå linje till Nacka och Söderort är planerad till 2030.

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB