1700-talskyrkan Säbrå kyrka. Kyrktornet med byggställningar runt spiran.
Projekt

Renovering av bibliska mått


Varje år skjuter staten till pengar för renovering av kyrkobyggnader som är skyddade enligt kulturminneslagen. En av kyrkorna som fått del av bidraget under 2024 är Säbrå kyrka i Härnösands stift. Kyrkan har anor från 1700-talet och som alltid med byggnader av högt kulturhistoriskt värde gäller det att gå varsamt fram.

– En utmaning i det här projektet var att inga spiror eller fötter fick ställas på torntaket. Min kollega Sebastian Nord, arbetsledare Plåt och projektansvarig, hade önskemål om en ställning som tillät att olika delar av renoveringen kunde utföras samtidigt, säger Kim Stafverin.

Kim Stafverin, arbetsledare Ställning, Bekab.

Byggställning utan spiror på torntaket

Bekab presenterade sina tankar och idéer för Layhers projektingenjör Camilla Borghi och tekniska samordnare Peter Larson, som kom med förslag på en lämplig lösning. Därpå 3D-skannade de byggnaden för att fånga dess exakta geometri. Modellen i form av ett punktmoln användes i nästa led som utgångspunkt vid dimensionering och lastberäkning av en säker, effektiv ställningskonstruktion – utan spiror på torntaket.

– Lösningen vi kom fram till i samarbete med Layher var att överbrygga med 22 meter ställning hängande i fyra separata torn runt kyrkan, bygga ihop dem och sedan fortsätta 20 meter upp över torntaket till en höjd av totalt 46 meter, berättar Kim Stafverin.

På så vis kunde arbetet ske precis så effektivt och samspelt mellan yrkesgrupperna som arbetsledaren Sebastian Nord önskade.

– Med denna lösning hade vi möjlighet att arbeta på flera höjder parallellt istället för att vänta in olika yrkesgrupper.  Sebastian Nord och hans gäng kunde utföra plåtarbetet på taket. Målarna kunde börja med förgyllningsarbete på bland annat korset, samtidigt som puts och målningsarbeten kunde pågå på fasaden, säger Kim Stafverin.

Zooma in på minsta detalj i 3D

För överbryggningen användes Layhers FW-system som tål höga laster och stora spännvidder, samt Layher Allround.

– Jag är väldigt nöjd med ställningen. Det var första gången vi byggde med det systemet, och innan man får en överblick över hur allt ska vara ser det ganska konstigt ut att bygga 22 meter rakt ut i luften. Men det var en riktigt bra lösning.

Även metoden att använda 3D-skanning är Kim Stafverin nöjd med.

– Vid byggnader som Säbrå kyrka, där det är svårt att mäta på plats och inte finns tillräckligt bra underlag, är det mycket smidigt att kunna ta fram 3D-modellen i datorn och zooma in på minsta detalj – för så exakt blir resultatet.

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB