Porträttet

Lättsamma entreprenörer skapar företag med familjekänsla

De båda delägarna i Umeå Ställningsbyggnad föddes kanske inte med spiror i händerna och plattformar under fötterna. Men båda kom tidigt i kontakt med branschen och har sedan förvärvet av bolaget för tre år sedan fokuserat på en balanserad tillväxt och soliditet.

DE ÄR TVÅ POSITIVA VÄSTERBOTTNINGAR SOM INTE KAN VARA UTAN KAFFE OCH ”SINA GRABBAR”. Det summerar i korta drag radarparet Kristofer Lidberg och Johan Westerlund när de en höstdag besöker Layher i Upplands Väsby. De talar ledigt om projekt i den norra landsändan, arbetsdagens måsten och familjekänslan i Umeå Ställningsbyggnad – allt, över en kopp java.

– När jag var barn ville jag bli kock och jag jobbade faktiskt i saluhallen på Söder. Men jag hade obekväma arbetstider och missade ofta sista tåget hem till Åkersberga. I Stockholm byggde min far ställning och min storebror hade också firma där, så även jag gled in i branschen. Vi tre jobbade först på olika ställningsföretag i Stockholm. Sen sammanstrålade vi under brorsans flagg, men vi insåg snart att vi inte kunde vara i samma rum så vi delade på oss, berättar Kristofer med ett skratt och fortsätter; Sen träffade jag en tjej som var från Umeå och då blev det till att vi flyttade hem och jag började på Umeå Ställningsbyggnad.

KOMPANJONEN JOHAN BÖRJADE SIN BANA I EN ANNAN BRANSCH.
– Jag började min yrkeskarriär inom plåtslageri eftersom vi hade det inom familjen. Trots att min mammas sambo mer än en gång sa ”vad du än gör Johan, bli inte plåtslagare”. Så blev det så i alla fall och jag drev plåtslageri under många år. Men när jag kom in i företagsvärlden så blev jag mer och mer intresserad av att driva företag. Jag såg att 10 procent av vår omsättning var underentreprenörer på ställningssidan. Då fick jag upp ögonen för ställningsbranschen. Sen började jag och Kristofer prata med varandra om att starta eget och strax därefter började vi sondera möjligheterna att köpa Umeå Ställningsbyggnad, förklarar Johan.

Dåvarande ägarna till Umeå Ställningsbyggnad gick inte alls i säljtankar och prislappen vid första mötet blev alldeles för hög för radarparet. Kristofer som vid tiden var arbetsledare i samma företag flaggade strax därefter för ägarna att han skulle säga upp sig för att starta eget. Det blev startskottet för nya förhandlingar och endast tre månader senare hade Kristofer och Johan tagit steget fullt ut in i ställningsbranschen. Kristofer Lidberg om företagets status då:
– Då var bolaget 15-16 man och baserade sin verksamhet på att sälja tjänster och att hyra material från Cramo Umeå. Företaget hyrde för ungefär 2 miljoner per år och ägde inte själv något större lager.

”Vi hade en klar plan på hur vi ville att Umeå Ställningsbyggnad skulle växa.”

Johan fyller i:
– Vi hade en klar plan på hur vi ville att Umeå Ställningsbyggnad skulle växa. Under fem år skulle vi göra oss av med beroendet av Cramo, men det gick på fem månader då de la ner uthyrningen.

– Våra investeringsbehov gick rakt upp, det blev en jättestor kostym på en gång. Som en tumregel så ska man ligga runt 1 miljon ställningsmaterial per anställd och där var vi långt ifrån. Men idag skulle vi kunna utöka vår materialgård med det dubbla. Och bolaget ligger bra där vi ligger, lite utanför Umeå, där har vi stora möjligheter att växa, inflikar Kristofer.

Att driva företag är både utvecklande och utmanande. Som ägare har de satt ett gemensamt mål om att skapa ett stabilt och solitt företag inom 10 år. Men det underlättar att omge sig med bra folk och Kristofer talar varmt om att medarbetarna är som en extra familj där de ställer upp för varandra i alla lägen.

– Jag har ju utformat mitt liv runt det här yrket och vill vara spindeln i nätet, ha lite koll på det mesta och träffa grabbarna på firman varje dag. Det är det som får en upp ur sängen varje morgon och att ta sig till jobbet. Vi har ett riktigt bra gäng och en så rutinerad styrka så de löser mycket internt som inte behöver gå via mig eller Johan. Grabbarna är självgående och jobbar oftast i team på två. Annars gillar jag när det är stressigt. När man tror att något problem inte går att lösa, men man reder ut det ändå – då mår jag som bäst, förklarar Kristofer.

– Jag håller med Kristofer, det behövs inte så mycket ledarskap. Det är få konflikter och grabbarna är självgående, de löser väldigt mycket på egen hand. Det är många som är bra på att ta eget initiativ. Sen drivs jag av att skapa nya kontakter och få nöjda kunder. Det är väldigt givande. Utmaningarna är tiden i projekten, den är en bristvara. Beställarna förutsätter att vi snabbt kan lösa deras behov. Det här är en servicebransch där vi tillhandahåller en tjänst för att någon annan ska kunna utföra sitt jobb, säger Johan.

”Fördela äggen rätt i korgen och se positivt på framtiden.”

De ser med tillförsikt på framtiden, hela regionen kommer expandera. Bland annat spår Umeå kommun att de kommer öka från dagens 120 000 invånare till 200 000 invånare 2050. Svevia har i dagarna börjat anlägga vägar för byggnation av Norrbotniabanan, den järnvägen kommer ha en sträckning på 27 mil mellan Umeå och Luleå. Följaktligen många potentiella projekt tror Kristofer Lidberg;

– Då blir det bland annat en hel del broar eftersom järnvägen ska korsa E4:an ett par, tre gånger. Umeå har också miljonprojekt, som i övriga Sverige, som är dags att renovera. Det är inte bara lägenheter utan även skolor och infrastruktur. Umeå är Sveriges tredje mest expansiva stad efter Stockholm och Göteborg. Visst, det kommer väl nån lågkonjunktur men då ska vi ha så många kunder och jobb som möjligt så vi inte påverkas, industrierna brukar till exempel öka i en lågkonjunktur. Bara att fördela äggen rätt i korgen och se positivt på framtiden. Vi jobbar till exempel väldigt lite mot privatmarknaden, vi har kanske fem ROT per år.

– Ställningsbranschen är en bransch som styrs av många politiska beslut. Även när det gäller skydd och säkerhet. Arbetsmiljöskyddet styr mycket av vår utveckling. Det är få byggföretag som bygger egen ställning idag, det är inget man vågar, inflikar Johan.

Umeå Ställningsbyggnad har haft fullt upp med projekt det senaste året. Särskilt mycket resurser har moderniseringen av Maja Beskowskolan tagit, med Layher Allround FW, stämp och två enorma väderskydd. Projektet har pågått sedan 2017 och som mest har 12 ställningsbyggare varit på plats, nu är projektet nere på sex personer. Att få tag på bra och rätt personal är en av utmaningarna när många stora projekt pågår i samma region.

– De senaste 15 åren har ju ställningsbranschen i Sverige gått från noll till hundra. Det säger sig självt att det inte går hand i hand med de aktiva ställningsbyggarna, det är ju brist i alla hantverksyrken; murare, plåtslagare, snickare… Problemet är att hålla kvalitén i personalstyrkan och bland de underentreprenörer som finns tillgängliga, säger Kristofer och fortsätter;

– Idag är vi ett 20-tal anställda varav 16 montörer. I topparna tar vi in underentreprenörer, men det är problematiskt för det är så många projekt på gång. Till exempel har SCA Östrand, svalt massa bra ställningsbyggare. Uthyrningsfirmorna har fått söka montörer till oss bland annat i Polen, så har det inte varit tidigare. Umeå Ställningsbyggnad har en väldigt låg personalomsättning. De som testat något annat bolag har strax kommit tillbaka. Kärnan är tajt och är med i rekryteringsprocessen när någon ny ska anställas. Det har alltid varit en styrka i bolaget, att ställningsbyggarna är väldigt bra.

”Vi hade en klar plan på hur vi ville att Umeå Ställningsbyggnad skulle växa.”

Både Kristofer och Johan är överens om att de efter ett hektiskt år borde lägga mer på teambuilding. De drömmer också om att ha tid för att ta in lärlingar som kan få lära sig yrket från grunden och hur Umeå Ställningsbyggnad jobbar.
– Vi har ju ett eget arbetssätt och att få forma en ställningsbyggare från scratch det är ju drömmen, menar de båda.

Alla ställningsbyggare är väl förtrogna med Layhers produkter och har rätt utbildning. Som företagare ser radarparet också nya möjligheter nu när de utökat sin ställningspark med Heavy Duty-torn, större väderskydd och Allround FW genom Maja Beskow-projektet.

Kristofer och Johan,
ägare till Umeå Ställningsbyggnad

– Vi har ju börjat tänka utanför boxen nu när vi har så mycket Allround FW. Förutom väderskydd, vad kan vi använda det till… Vi har sett en ganska stor marknad för det och tidsaspekten, där vi kan vinna mycket tid på att använda FW. Det ska bli jättespännande när vi trattat ner vad vi ska sikta in oss på, men det är företagshemligheter, säger Kristofer med ett skratt och fortsätter;

– Företaget har uteslutande arbetat med Layhers ställningar sedan start. Vi har alltid haft bra kontakt, först med Adam Lindholm och nu har vi Magnus Larsen som bor i Umeå, det är en fördel att han är stationerad nära. Layhers personal, som Magnus Larsen, är lösningsfokuserad, han kollar upp och löser allt. Det finns liksom aldrig några problem. Och Torbjörn Lexander, han förstår ju mitt problem bara genom att jag ringer och förklarar var vi kört fast någonstans och sen hittar vi alltid en lösning. Det engagemanget har jag svårt att se att det finns hos någon annan ställningsleverantör.

Foto: Magnus Strindberg Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB