Hallå där: Catharina Elmsäter-Svärd
Det här är Catharina Elmsäter-Svärd, VD för Sveriges Byggindustrier sedan oktober 2017, tidigare infrastrukturminister samt finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting. Hon hinner precis klämma in en intervju med Högaktuellt. Med en fullbokad kalender och har hon nyligen besökt några medlemsföretag och byggarbetsplatser i Blekinge.
Vad brinner du för i ditt arbete?
– Min grundtanke i allt det jag gör är att underlätta människors vardag.
Och om människor ska må bra så behöver de ett jobb, någonstans att bo och fungerande förutsättningar att ta sig däremellan. Då mår Sverige bra.
Arbetsförmedlingen rapporterade nyligen om att det finns ett behov av 50 000 medarbetare inom bygg och anläggning de kommande 5 åren. Vad behöver göras för att locka fler studenter till våra yrkesutbildningar?
– Den absolut viktigaste insikten är att vår bransch måste vara attraktiv, sund och säker. Dels handlar det om att vi långsiktigt måste få ungdomar och andra människor att söka våra program. Att vara intressant, att hitta ingångar, så att inte bara killar, utan också tjejer vill komma in i branschen. Dels handlar det om att vi måste vara en attraktiv bransch, där människor vill driva företag och vara företagare.
Vilka arbetsmiljöfrågor tycker du är viktiga?
– Att aldrig någonsin kompromissa med säkerheten. Ställningsbranschen är till exempel viktig för att många andra branscher överhuvudtaget ska fungera. Om man tror att man kan komma in och vara verksam på den marknaden med personal som man inte utbildar eller certifierar, om man inte följer lagen – då riskerar man inte bara människoliv utan också de seriösa företagen. Medlemskapet i de lokala branschföreningarna och i Sveriges Byggindustrier ska utgöra en kvalitetsstämpel. Vi har till exempel krav på att våra företag ska ha säkerhetsutbildad personal för att få vara medlem.
Hur kan beställarna bidra till att skapa säkra byggarbetsplatser?
– Beställarna kan i allra högsta grad använda sig av våra medlemsföretag. För vi vill vara så kaxiga så att vi kan garantera den kvalitetsstämpeln. Det handlar om att beställaren ska använda företag som de vet är registrerade, som betalar arbetsgivaravgifter, skatter och löner oavsett var människorna som jobbar där kommer ifrån. Kan man säkerställa det så borde det finnas rimliga villkor för de som jobbar och mer krav på säkerhetsutbildning. Beställarna har en jätteviktig roll i branschen.
Vilka frågor kommer Sveriges Byggindustrier framförallt driva under det kommande året?
– Sverige har snart har 11 miljoner invånare och att vi behöver rusta landet och höja blicken. Vi har fyra fokusområden; attraktiva kollektivavtal (bra för branschen som helhet), kompetensförsörjningar (en viktig utmaning), frågan om sund konkurrens och säkerhetsfrågor.
Sverige sägs vara ett land fullt med hemmafixare, där många hamrar och spikar på semestern. Har du egna byggprojekt på gång, vilken roll tar då du helst, beställare eller utförare?
– Jag har alltid många projekt på gång. Jag är beställaren men har olika nivåer, ibland rycker jag själv in med sticksågen. Men annars så kommenderar jag maken Vidar eller så väljer jag att beställa från andra som utför projektet, men det arbetet får jag betala för.
Foto: Pressbild Sveriges Byggindustrier/Rosie Alm Text: Hannah Fhager