Produkt i fokus

LayPLAN – snabbt, smidigt, effektivt

Det första steget för att snabbt offerera små och stora projekt är att investera i LayPLAN. Mjukvaran ger enorma möjligheter som ett av de främsta verktygen vid planering och montering.

TIDEN DÅ MAN MED PAPPER OCH PENNA RITADE STÄLLNING, OCH DÅ MAN LETADE ARTIKLAR I PAPPERSLISTOR ÄR FÖRBI. Dagens ställningslösningar för både Layher Allround, SpeedyScaf, Keder XL med mer, får man smidigt fram i Layhers mjukvara LayPLAN. Användaren skriver enkelt in dimensioner och typ av ställningssystem, därefter skapar mjukvaran ett förslag på ställning i 2D, inklusive materiallistor samt vikter. Ritningar och materiallistor kan både sparas och skrivas ut. En nyhet i LayPLAN CLASSIC är 3D-visualisering.

TORBJÖRN LEXANDER, TEKNISK SAMORDNARE PÅ LAYHER ÄR ANVÄNDARNAS FÖRSTA SUPPORT:
– Jag hjälper kunderna att komma igång med installation, utbildning och support. Men även våra säljare och den tekniska supporten kan hjälpa till med frågor om mjukvaran. LayPLAN CLASSIC är enkelt och användarvänligt. Man behöver lite introduktion, men det går snabbt att lära sig grunderna.

”LayPLAN CLASSIC är enkelt och användarvänligt”

– Framförallt är fördelarna stora för de som bygger fasadställning. LayPLAN CLASSIC gör att du lätt kan mängda ställning så att du får rätt material. Du kan förstås mängda själv men det går mycket fortare att få fram materiallistor och du kommer mycket närmare än om du ska räkna ställningsmaterialet för hand. Dessutom ser man vad det är för artiklar och då kan man kontrollera om man har dem i lager eller inte. Du speedar upp processen helt enkelt, förklarar Torbjörn.

3D LayPLAN

I alla projekt är det viktigt att konkurrera med fl era faktorer. Att vara en säker, trygg och förutseende ställningsbyggare som tydligt visar kunden vilken typ av ställning som offerten gäller, inger förtroende. När man tittar närmare på Arbetsmiljöverkets föreskrift*, så är en plan för montering, användning och demontering ett krav.

– Som ställningsbyggare har du också nytta av ritningarna du får ut. Det är lätt att få en översyn över ställningens olika delar och sidor, runt till exempel ett hus. Knorren med LayPLAN CLASSIC är att du dessutom kan få ut en CAD-fil som kan exporteras och sen tas fram i 3D via AutoCAD med vårt plugin LayPLAN CAD. Det är en stor fördel för ställningsbyggarna, att de kan offerera en tydlig och snygg presentation i ett stort projekt menar Torbjörn.

”Du speedar upp processen helt enkelt.”

Kunder som redan känner sig hemma i AutoCAD-miljön kan köpa till LayPLAN CAD-plugin. Fördelarna med detta plugin är att man kan redigera ställningen del för del och ta fram både enkla och mycket komplicerade ställningar. Om man känner sig osäker på bärförmågan bör dock en beräkningsingenjör verifiera bärigheten.

FREDRIK WIK, PROJEKTINGENJÖR PÅ LAYHER:
– I LayPLAN CAD kan du bygga i princip vad som helst. Programmet är mer flexibelt än CLASSIC och det finns möjlighet att enskilt lägga till eller ta bort ställningskomponenter. I mjukvaran finns ett omfattande bibliotek av Layhers komponenter och komponentgrupper. När du prenumererar på LayPLAN så ingår både uppgraderingar och support.

*Ref: AFS2013:4 §25, 27

VILL DU VETA MER?
Mer information om LayPLAN CLASSIC eller LayPLAN CAD får du via Peter Larsson,  peter.larson@layher.se

Foto: Layher Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB