Porträttet

Ny strategi för Hyrex

Under september 2019 firade Hyrex 40 år. En milstolpe i företagets historia och för företagets ägare Tommy Berglund som i januari lämnat över vd-rollen till Mats Söderkvist. Nu danar en framtid där företagets service, kompetens, säkerhetstänk förädlas samt nya företagsstrategier implementeras.

DET ÄR FULL AKTIVITET PÅ HYREX HUVUDKONTOR I NORSBORG, ETABLERAT I ETT NATURSKÖNT OMRÅDE VID ALBYSJÖN, SÖDER OM STOCKHOLM. Mats Söderkvist, vd på Hyrex, diskuterar projekt med medarbetarna. Det är högsäsong och många uppdrag ska genomföras, samtidigt införs nya arbetssätt bland tjänstemännen. Slutligen slår vi oss ner vid ett bord i Mats ljusa kontor och börjar med att prata om det dagliga arbetet.

-Jag försöker alltid vara tillgänglig. Även om jag inte kan bistå direkt hur man beräknar en ställning så har jag lång erfarenhet av att skapa processer och rutiner. Jag har varit i byggbranschen i 30 år, från återförsäljarledet, tillverkning, produktion, återförsäljare och nu till produktion igen, säger Mats.

Hyrex ägare Tommy Berglund har sedan januari 2020 dragit sig tillbaka från det löpande arbetet och som vd på företaget. Men Mats har ändå så gott som daglig kontakt med Tommy, som är en aktiv ägare.

Styrelsen har tagit fram nya strategier som Mats håller på att implementera tillsammans med medarbetarna.
-Under augusti kommer våra kunder att kunna ta del av den breddning i koncernstrukturen som vi genomför. Styrelsen arbetar med en ny strategi. Dessutom kommer vi komplettera vår produktionskapacitet inom infrastruktur och industriprojekt. Vi bryter nu ner Hyrex i tre olika positioner; ställningsservice med korta jobb, kärnan som innebär komplexa ställningar, försäkringsjobb och väderskydd, och den nya positionen inom infrastruktur och industri som exempelvis underhåll på värmeverk, förklarar Mats engagerat och fortsätter;

”Tillsammans har vi
flera 100 års ställningserfarenhet”

-Sen jag började i januari har jag arbetat med att ta fram aktuella arbetsbeskrivningar och utveckla den fina företagskultur som finns. Personalen är en extremt viktig investering för företaget. Tillsammans har vi flera 100 års ställningserfarenhet, många har jobbat på Hyrex 20 år eller mer. Jag har stor framtidstro utifrån våra kunskaper och nya projektledning. Vi har dessutom aktivt valt Layher som första leverantör och jag tror på ett tätt samarbete framöver. Det gäller också samarbete med Layhers tekniska avdelning med lösningar och CAD-ritningar.

Mats Söderkvist

Mats vill inte detaljstyra, utan skapa ett ramverk som varje medarbetare kan arbeta inom. Från och med juli arbetar man i en matrisorganisation. Det har inneburit nyanställning av en produktionschef som ska leda, fördela och mäta arbetet för att skapa en flexibel organisation.

-Det har visat sig att flera tjänstemän har extremt många arbetsuppgifter. Henrik Lindström, vår nya produktionschef, är jätteduktig och kommer hjälpa oss i den nya organisationen. Det innebär att produktionschefen äger projektet och arbetschefen äger kunden, räknar på offerter och fokuserar på att jaga nya kunder och projekt. I matrisorganisationen arbetar avdelningar delvis självständigt, men styrs av en gemensam ledning. Vi kommer alltså leda och fördela hela montagestyrkan efter behov, utan att dela upp montörerna per arbetschef, berättar Mats.

”I höst kommer vi ha en säkerhetsansvarig som
enkom ska kontrollera säkerhet”

Förtroende och säkerhet
Under året har styrelsen beslutat att företaget ska sälja marken med tillhörande kontor på depåerna i Norsborg och Arlandastad och istället bli hyresgäster. De ska satsa ännu mer på säkerhet, tjänster, miljö och riktigt bra byggnadsställningar.

-Våra ställningar ska vara de bästa -därför har vi valt Layher. Layher har fördelar som lång hållbarhet, bra monteringsbeskrivningar, bra support erbjuder CAD-ritningar inhouse. Vi känner oss säkra på att Layher uppfyller alla de krav på en säker leverantör som vi ställer och tänker långsiktigt precis som vi. I höst satsar vi ännu mer på säkerhet, då vi kommer ha en säkerhetsansvarig som enkom ska ha som uppgift att åka mellan projekt och kontrollera säkerhet, arbetsmiljö samt kontrollera provdragningar och lämna in dokumentation till beställaren. Vi kommer växa genom att löpande arbeta med hög säkerhet och välutbildad personal. Alla ska komma hem efter en arbetsdag. Det gäller också på Hyrex! säger Mats med eftertryck.

Företagets första Euro 6 lastbil med elkran

I sitt miljöarbete byter de ut fordon till hybrid och el och i juni levererades företagets första Euro 6 lastbil med elkran.

-Byggbranschen i sig själv är en förtroendebransch. Vi arbetar hårt med vår KAM-miljödokumentering och tillgodoser att vi följer kraven i miljözonerna i Stockholm och Arlanda utifrån våra val av fordon. Med vår nya elkran på lastbil så slipper våra medarbetare dessutom oljudet och att andas in avgaser när de lastar och lossar. Hyrex engagemang för säkerhet och miljö göra att vi inte är billigast men vi vill vara bäst och fortsätta vara en duktig aktör. Därför är vi medlemmar i STIB, Stockholms Byggmästareförening och i Sveriges byggindustrier. Vi tycker det är viktigt att alltid vara ajour var branschen är på väg och vi tar del av den information som föreningarna delar. Vi försöker också påverka branschen att hela tiden bli bättre, förklarar Mats.

”Ta tag i digitaliseringen”

Ställningsbranschens framtid
2020 går sannolikt till historien som ett tufft år för många företag, trots att byggbranschen och ställningsbranschen rullar på förhållandevis bra. Men många utmaningar, som Hyrex redan tagit sig ann kan vara ett krav om bara några år, det tror Mats om framtiden.

-2025 tror jag att det finns ett KAM-arbete utifrån behovet, att man inte sysslar med Greenwashing dvs framhäver företags miljöåtgärder som i verkligheten är obetydliga jämfört med andra miljöstörningar företaget ger orsak till. Att vi är mycket längre i vår digitalisering och att det kommer ske en självsanering i branschen, säger Mats fundersamt och fortsätter; -Om man spekulerar så kommer de företag som nu tar tag i digitaliseringen, som stärker upp relationen med beställaren, inte bara platschefsnivå utan även gällande arbetsmiljön, de kommer ha stora fördelar i framtiden. Vi satsar själva på digitalisering från beställning till leveranser. STIB gör också ett jättebra arbete och går i bräschen för branschens framtid, de sätter upp regler som gör att vi medlemmar kan gå i täten. Jag ser fram emot vad de kommer åstadkomma framöver och hur de kommer stötta utvecklingen i ställningsbranschen. Vi ser till exempel att fler och fler beställare önskar CAD-ritningar. Kunskapsöverföringen om CAD och BIM finns hos ställningsleverantörerna och den behöver vi kunna ta del av snabbare. Det handlar om att vi som ställningsentreprenör ska ha den senaste tekniska kunskapen för att välja rätt typ av ställningssystem med rätt antal pinnar, så vi kan komma in med ett säkert och effektivt anbud -DÄR måste vi vara 2025.

OM MATS SÖDERKVIST OCH HYREX
Tre goda egenskaper: Jag är inlyssnande, ödmjuk inför andra människor och deras erfarenheter, prestigelös
Så här kopplar jag av: Netflix och fiske, inte minst alla fiskeförberedelser och stämningen runt
Familj: Gift och två vuxna barn
Företag: Hyrex (startår 1979
Anställda: Drygt 90 st (2020)
Omsättning: 103 miljoner (2019)
Ställningsprojekt som Hyrex är stolta över: Ställning i samband med renovering av Nationalmuseet i Stockholm
Min framtidsbild 2020: Att fortsätta förädla Hyrex verksamhet genom att implementera rätt strategi och processer, och värna om Hyrex själ; kompetent, serviceminded personal med kunskap om komplexa ställningar

Foto: Magnus Strindberg   Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB