Referenser

Pierre Olsson

Projektledare, Libergs Sweden 

”Vi har fått mycket beröm för vårt arbete med ställningen, skyddsarbetet och säkerheten på plats.”

Expansion av SCAs massabruk i Östrand krävde 80.000 kubikmeter ställning

Målet var tydligt – att bygga världens modernaste och effektivaste produktionslinjer för blekt barrsulfatmassa i Östrand. Utbyggnaden pågick under två års tid och krävde 80.000 kubikmeter industriställning* runt SCAs expanderande massabruk.

Filmtext

Video transkript

Idéer, lösningar, möjligheter – Layher AB.
SCA Östrand, Projekt Helios
80 000 kubikmeter industriställning.
Layher Allround® Lightweight – industriställning för säkra och produktiva projekt, stopp och underhåll.
Ställningsentreprenör är Libergs Sweden AB.
Layher AB – Mer möjligheter. Ställningssystemet.

Bruket expanderar  –  fördubblad kapacitet

För att möta efterfrågan inom massaindustrin krävdes en i vår tids största svenska investeringar och utbyggnader på SCA i Östrand. Projektet, med namnet Helios, förväntas att i decennier framöver skapa arbetstillfällen och tillväxt i den Norrländska landsändan. Expanderingen krävde en väsentlig arbetsstyrka och inte minst enorma mängder industriställning.

Projekt Helios nominerades till Årets Bygge 2019 – en av samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävlingar. Tävlingen syftar till att lyfta fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form.

Väder och vind

Yrkesgrupper som arbetade med utbyggnaden av bruket samt efterföljande provkörning av den nya produktionslinjen behövde säkra arbetsställningar att jobba ifrån oavsett årstid. Ställningar som stabilt klarade av vädrets makter.

80.000 kubikmeter industriställning

Sammanlagt har 175 montörer byggt 3000 ställningar under projekt Helios. Genom dagliga kontroller av ställningarna uppehölls högsta säkerhet. Ett arbete som bland annat resulterade i snöskottning, ishackning efter provtryckning av turbiner och intäckning för att förbättra arbetsmiljön för åtskilliga yrkesgrupper. 80.000 kubikmeter industriställning, hängställning och intäckningar löste smidigt och säkert utbyggnaden av bruket och produktionslinjen för barrsulfatmassa.

*Layher Allround® Lightweight är en industriställning för säkra och produktiva projekt, stopp och underhåll.

Kund: Libergs Sweden på uppdrag av SCA.
System: Layher Allround Lightweight
Plats: Östrand, Sundsvall
Foto/film: Torbjörn Bergqvist Foto

Tillbaka till referenser