Referenser

Vattentornet mäter 52 meter över marken och byggdes mellan åren 1887 och 1900, vilket inte bara gör det högt utan även ömtåligt. som utrymningstrappa.
Efter mycket planerande och noggranna förberedelser tog vi fram en ställning med en konsollösning som gjorde det möjligt att anpassa diametern utefter fasaden.
Den cylinderformade fasaden har dessutom flera överhäng som gjorde att man inte kunde bygga en sammanhängande ställning.

Kjell Sinnerdal

IBS Byggnadsställningar 

”Det krävdes ett gediget planeringsarbete…”

Fördelar med ”Allroundkransen”:

  • Hög flexibilitet med konsoler och bomlag som gick att flytta efter behov.
  • Diagonalstag fästes direkt i kransen med kilkoppling och gav en stabil anslutning.
  • Horisontalstag kunde användas hela varvet runt, att använda Allroundsystemets kilkopplingar gav en stabilare anslutning än en normalkoppling.
  • Layhers stålplank fungerade planstabiliserande, tack vare svetsade ändstycken och krokar.
  • Ställningens höga hållfasthet tillät höga bygghöjder.

Gamla vattentornet i Kalmar

När fasaden på det gamla vattentornet i Kalmar skulle få en uppfräschning med genomgång av fogar och tvätt av plåt och fasad behövdes en lite annorlunda ställning. Anledningen var den speciella cylinderformade fasaden.

Vacker med svåråtkomlig fasad

Vattentornet mäter 52 m över marken och byggdes mellan åren 1887 och 1900, vilket inte bara gör det högt utan även ömtåligt. Den cylinderformade fasaden börjar med en bred bas som övergår i en smalare kärna med tolv stödpelare. Stödpelarna krymper för att upphöra på cirka 35 m höjd där tornet övergår i den bredare vattencisternen. Därför kunde man inte bygga en sammanhängande ställning, det som börjar som innerspira går efter 10 m över till att bli ytterspira för resten av ställningen. Den nya innerspiran är placerad mellan stödpelarna och flyttades ut efter att fasaden förändrades.

Självförankrande krans

Efter mycket planerande och noggranna förberedelser tog vi fram en ställning med en konsollösning som gjorde det möjligt att anpassa diametern utefter fasaden. Ställningen var i grunden en Allroundställning som byggdes som en krans runt tornet och anslöt i sig själv, vilket gjorde hela konstruktionen stabil. På grund av den höga höjden förstärktes de nedersta bomlagen med en stödstruktur så att de kunde ta upp ytterligare laster. I princip byggdes hela ställningen kil/kil , endast i stödställning användes kopplingar till annat än förankring.

Kund: IBS Byggnadsställningar
System som användes i projektet: Allround Modulställning

Tillbaka till referenser