Referenser

Kristofer Lidberg

Projektledare, Umeå Ställningsbyggnad 

”Allround FW-systemet blev det alternativ som lämpade sig bäst för att bära upp en del av väderskyddstaket. Layhers tekniska avdelning kom fram till att vi måste bygga Heavy Duty-torn, så vi byggde fyra stycken sådana, som FW vilar på. Projektet är bra projekterat – till 110 procent. Verkligen genomtänkt från första kil till sista duk.”

Fördelar med Allround FWs fackverksystem:

  • Stora spännvidder
  • Hög lastkapacitet
  • Smidiga och lättbyggda delar
  • Integrerat i Layher Allround-systemet

Öppningsbart väderskydd 43 meter i spännvidd

En av Umeås äldsta skolor, från 1950-talet och 1980-talet, är i sitt slutskede av en totalrenovering och modernisering. Då ett av Sveriges största öppningsbara väderskydd använts, med spännvidd på 43 meter, har arbetet genomförts i torr och skyddad miljö året runt. I samband med nyinvigningen 2019 får skolan namnet Maja Beskowskolan.

Filmtext

Video transkript

Jens Andersson (platschef, REKAB)

– Vi på Rekab har fått på uppdrag av Umeå kommun att bygga om fd Fridhemsgymnasiet, en stor gymnasieskola på omkring 30 000 kvadratmeter, till att bygga om till en gymnasie- och grundskola och det är väl skolplatser som ökat i Umeå kommun de sista åren. Så är inte skolan klar i tid så kommer kommunen sakna 700 till 800 förskoleplatser. Tiden är knapp i projektet.

Det här med att ha ett (tak) väderskydd när man gör en stor ombyggnad är nästan en förutsättning idag. Med de här spännvidderna med upp mot 35 till 40 meter blir det omöjligt att täcka det med presenningar. Fördelen blir också att både snö och regn bekommer oss inte på samma sätt som när man inte har ett väderskydd. Så vi får aldrig avbrott pga. Vädret, det är möjligtvis att det blåser för mycket så att vi inte kan öppna tälten men i övrigt är det i princip som att jobba inomhus, det är inte varmt så klart, men du blir inte påverkad av väder och vind på samma sätt när du är där inne.

Om man ser kvalitetsmässig på det som utförts så är det en säkerhet att jobba under ett väderskydd man vet ju att inte något större läckage kommer att ske. Det möjliggör ju att man samtidigt kan ha pågående byggnationer invändigt så som mellanväggar, målning och mattläggning. Och det är en jätte fördel, särskilt i det här projektet som är tidspressat. Vi måste utföra yttertak och invändiga arbeten samtidigt.

En ny skola

När projektet drog igång under 2017 fanns det omfattade fuktskador på den befintliga byggnaden. En totalrenovering var nödvändig därutöver planerades en rejäl modernisering, totalt på en yta av 28 000 m2. De gamla undervisningslokalerna behövde helt byggas om för att ge plats för ny teknik och anpassas till dagens önskemål om utformning av klassrum och samlingsplatser.

Tuff tidsplanering och känsliga byggnader

Projektet hade en tuff tidsplanering, renovering och nybyggnation behövde ske samtidigt för att skolan skulle kunna ta emot 1600 elever och personal i mitten av 2019. Det fanns mycket yta som behövde täckas in, från vida yttertak ner till källarplan och dessutom fick angränsande tak inte belastas.

Öppningsbart väderskydd vilar på dubbla takstolar

Man insåg snabbt att ett väderskydd var lösningen för en torr och snabb renovering. Skolan försågs med två olika öppningsbara väderskydd. Det ena fick en spännvidd på otroliga 43 meter. Vikten på det enorma väderskyddet fördelades genom dubbla takstolar av Allround FW vilka kunde vila på 4 stycken 16 meter höga Heavy Duty-torn.

De stora väderskyddet monterades smidigt genom att fackverken las på medar som sänktes. När taket blev fribärande monterades dragstag. Trots vinterns stora snömängder behövde taket aldrig skottas, då konstruktionen tillät snön att enkelt glida av. Beräkningarna från Layhers tekniska avdelning gav istället hantverkarna en bättre och effektivare arbetsmiljö och ställningsmontörerna ett tryggt och säkert projekt.

Kund: Umeå Ställningsbyggnad och REKAB på uppdrag av Umeå Kommun.
System: Allround FW, KederXL
Plats: Umeå

Tillbaka till referenser