Referenser

Den unika FW-balken gjorde det möjligt med full insyn till butikernas skyltfönster.
De få stödtornen kläddes in med butikernas företagsnamn.
Tack vare TG60-stämp och fackversbalk behövdes endast fyra stödtorn.
Torbjörn Lexander

Torbjörn Lexander

Tekniskt samordnare, Layher AB 

”Som enda leverantör av unika Allround FW -systemet kan vi nu bygga ställningar utan att påverka underliggande strukturer eller verksamheter!”

Fördelar med Allround FWs fackverksystem:

  • Stora spännvidder
  • Hög lastkapacitet
  • Smidiga och lättbyggda delar
  • Integrerat i Layher Allround-systemet

Smidig ombyggnation räddar handeln

Handelshuset, längs Uppsalas gågata stod inför en ansenlig ombyggnation med en planerad heltäckande inklädnad av fastigheten, inklusive skyltfönster. Handlarna med verksamhet i gatuplan reagerade med protest. Med julen för dörren fanns en stor oro om att tappa viktig försäljning.

Omfattande ombyggnation

Översta våningen på handelshuset skulle rivas för att ge plats åt tre nya våningsplan med bostäder. Handlarna med verksamhet längs den centrala gågatan var missnöjda över hur ombyggnationen med byggnadsställning och täckta skyltfönster skulle påverka den dagliga försäljningen. Ställningsföretaget fick då i uppdrag att snabbt hitta en smidig lösning med förutsättningen att handlarnas synbarhet skulle vara tydlig samtidigt som handlarna kunde vara kvar i sina affärslokaler.

Stark fackverksbalk och fria skyltfönster

Istället för att bygga en traditionell ställning från marken såg ställningsentreprenören tillsammans med Layher en möjlighet med en helt ny och innovativ lösning. Med Layhers modulära fackverksysstem Allround FW byggdes en 40 meter lång balk som stöttades på några få stödtorn. Hela fasadställningen vilade ovanpå balken och gav därmed skyltfönstren full exponering – smidigt och starkt.

– Lösningen blev en lång, stark fackverksbalk där vikten fördelades ut på fyra stycken stöd genom Layhers stämptorn TG60, förklarar Torbjörn Lexander, teknisk samordnare på Layher.

Stödtornen kläddes in med skyltar som tydligt visade butikernas placering och väckte uppmärksamhet på långt håll längs den välbesökta gågatan.

– Jag hade en del farhågor före projektstarten, att entrén skulle täckas in och skyltfönstren skymmas av byggställning, men renoveringen har skötts utmärkt och kunderna har hittat till butiken som vanligt, säger Tanja Karlsson, ägare till klädbutiken Janemars.

Dessutom kompletterades ställningen med väderskydd, Keder XL, för att skydda huset mot regn och snö vid rivningen av taket vilket samtidigt möjliggjorde en smidig byggnation av de tre nya våningsplanen.

Kund: Masmästaren, JUF Ställningar
System: 
Layher Allround FWLayher TG60Keder XL
Plats: Gågata/Svartbäcksgatan, Uppsala

Tillbaka till referenser