Projekt
Keder XL

Skyskrapa med väderskydd på toppen

Längs Sveavägen ligger sedan 1960-talet några av Stockholms första skyskrapor Hötorgsskraporna. Deras arkitektur är inspirerade av amerikanska skyskrapor och vid tiden också Sveriges högsta kontorshus med sina 61 meter. Nu, 60 år senare, genomgår lågbyggnaden och ”Hötorgshus 2” en totalrenovering, med målet att nå miljöcertifiering LEED Platinum.

DET ÄR LIBERGS SWEDEN SOM UPPFÖR ALLA STÄLLNINGAR RUNT HÖTORGSHUS 2. En historisk skyskrapa som ägs av Vasakronan, den blir nu så gott som utblåst ända till betongstommen. På projektet har Libergs bland annat monterat fasadställning, hissbrygga för 22 plan och ett öppningsbart väderskydd på toppen av huset.

– Vasakronans mål är att få byggnaden miljöcertifierad. Redan genom att byta fasaden har byggnaden gått från omkring 2,7 till 0,7 i U-värde. Väderskyddet behövs då taket ska bytas ut och den teknik som tidigare funnits i huset flyttas upp till ett nybyggt teknikrum på taket. Det betyder också mer tillgängliga kvadratmeter på varje våningsplan, menar Thomas Harryson, projektledare på Libergs Sweden.

Adrian Enoaica, Byggförvaltarna & Thomas Harryson, Libergs Sweden

Initialt föreslogs ett väderskydd förankrat i en stor svetsad stålkonstruktion. Vasakronan undrade då om det fanns ett annat alternativ, ett lättare och mer ekonomiskt varpå Layhers tekniska avdelning kontaktades.

– Det fanns flera utmaningar som Layher hade lösningar på. Exempelvis fick ingen ställning belasta taket, inte ens någon mindre stödställning och hänsyn skulle förstås tas till att vindlasterna uppe på 72 meter beräknades vara betydande. Torbjörn Lexander på Layher gjorde om det första förslaget till ett större väderskydd med ställning som kunde stämpas in några våningar under taket och därmed skulle klara lasterna. Ett förslag som vi och vår beställare accepterade. Torbjörn var sedan här vid montaget och hjälpte till, bland annat med avväxlingen av ett hörn. Kan nämnas också att uträkningen för bottningen och varje spirlast var en intressant utmaning. Den resulterade i att det har köpts in många körplåtar för att fördela trycket på terrassvåningen och cirka 700 betongskruvar för förankring, alla provdragna till 12 kilonewton, säger Thomas.

SÄKERHETEN ÄR PRIORITERAD
Arbetsledaren Adrian Enoaica på Byggförvaltarna har varit högst involverad i montaget av väderskyddet. Det monterades metodiskt under en helg, då det för övrigt var relativt lugnt på bygget.

– Montaget fungerade jättebra från de ritningar vi fått från Layher. Vi var som mest sju man som byggde väderskyddet under 13 timmar. Takstolarna monterade vi på plats från en montageplattform. Taknocken hamnade på hela 72 meter över marken! På grund av husets utformning och hållfasthet har väderskyddets en stödställning på plan 20 och 22. Vi la mycket tid på att borra och förankra. Under renoveringen bilas det mycket i byggnaden så ställningen måste vara väl säkrad och så måste vi ta hänsyn till vindlasterna runt skyskrapan, förklarar Adrian.

Eftersom väderskydd monterades under en helgdag följde Thomas montaget steg för steg, men på distans.

– Att följa montage genom Vasakronans byggkameran var smidigt nu när det blev helgarbete, jag räknade varje takduk som de fick på plats, säger Thomas med en blinkning. Nu när alla större ställningar levererats är Adrian stationerad på projektet tillsammans med en montör. Adrian ansvarar för de dagliga säkerhetsronderna, ändringar och tillägg av ställning.

– Vi har jobb hela tiden, vi hjälper till att flytta förankringar, kollar att planken inte flyttats och besiktigar ställningen varje dag, det krävs kontroller på ett så stort bygge. Som när fasadarbetarna råkade såga i tolv av våra förankringar, det upptäckte jag på en av inspektionerna och åtgärdade det. Nu rör de inte ställningen på samma sätt längre, det har blivit mycket bättre sedan dess. Vi har fått beröm från Vasakronan för vårt jobb på bygget, det blir man glad av, säger Adrian.

Det är genomgående hög säkerhet här

– Det är en försäkring både för oss och beställaren, med dagliga åtgärder och kontroller. De är tre chefer som håller i hela bygget och de är väldigt bra att ha att göra med. Det är genomgående hög säkerhet här och de har koll på allt. Med tanke på höjden så har de både hängslen och livrem, det är bra. Hela projektet har fungerat riktig bra för oss och det är kul att alla som jobbar i Hötorgsskrapan är väldigt motiverade, det är rätt sällsynt på ett sådant här stort bygge, förklarar Thomas.

Foto: Layher AB Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB