Porträttet

Unga, modiga och målmedvetna entreprenörer

ScaffRent etablerades 2015 av Qendrim och Hannes. Tillsammans driver de sin ställningsverksamhet från Arvika och Karlstad med stort fokus på kundservice och tillväxt.

ALLT BÖRJADE 2015 MED EN ENTREPRENÖRSKURS PÅ GYMNASIET. Qendrim Tmava och Hannes Svensson var 18 år och gick byggprogrammet för att bli snickare. Under utbildningen fick de ägna en timme i veckan åt eget företagande. De började med att undersöka marknaden i Arvika kommun för att hitta en företagsidé och upptäckte då att utbudet av byggställningar var begränsat. Det var bara en enda firma i kommunen som erbjöd både ställning och montage och då kunde man bara få Haki. Qendrims morbror driver ett företag i Tyskland, han tipsade dem om fördelarna med Layhers ramställning SpeedyScaf. Att bara två man enkelt kan montera ramställningen, materialets kvalitet och livslängd.Vi skrapade ihop alla sparpengar vi hade, köpte en flakbil och körde ner till Tyskland och handlade upp begagnad SpeedyScaf.

– Sen åkte vi runt till måleriföretag i Arvika och visade hur vi kunde bygga ramställning till dem. Vi märkte att det var stor efterfrågan på våra tjänster. Efter gymnasiet jobbade jag som snickare på Byggcompaniet men på varje lunchrast passade jag på att ringa ScaffRents kunder, de vi skulle bygga åt på helgen eller så svarade jag på offerter. Jag tänkte inte ens på att det var mycket jobb. Det var inte heller så att jag tänkt bli ställningsbyggare, det bara blev så men jag gillar att konstruera saker, berättar Hannes.

Hannes Svensson, ScaffRent

– Efter byggprogrammet jobbade jag 2 år på Peab som snickare och det var nog bra för då fick vi möjlighet att på var sitt håll skaffa oss många olika kontakter. Peab och Byggcompaniet står väl idag för totalt 30 procent av vår omsättning, säger Qendrim.

Med alla sparpengar satsade i företaget jobbade de med snickarjobb på dagtid parallellt med ställningsjobb på kvällar och helger.

– Vi hade inte några extra pengar så vi båda två kunde köra heltid med företaget. Vi pratade med banken men det gick inte så bra när vi som 18-åringar ville låna 2 miljoner till mer ställning, de kollrade helt bort oss. Sedan dess har vi fått lära oss mycket om företagsekonomi, att förstå rapporter och nu har vi även skrivit ägardirektiv.

Efter ett drygt år kunde jag i alla fall börja jobba heltid i företaget, Qendrim efter ett par år, förklarar Hannes. Runt 2016 etablerades den första kontakten med Layher i Sverige. Qendrim och Hannes hade kommit till en punkt där de kände att de måste börja köpa nytt material i stället för begagnat. Deras kunder inom snickeri hade krav på en bredare arbetsställning och att kunna ändra ställningen under arbetet, medan ramställningen mest tilltalade målerifirmor.

Vi gillar fortfarande när det
kommer nya produktkataloger

– Precis i början så fick vi med andra varumärken än Layher i våra uppköp av begagnad ställning, men vi såg rätt snabbt att de defekter som fanns på de andra fabrikaten – de fanns inte på ställningen från Layher, säger Qendrim.

– Nej, i början så visste vi inte så mycket om skillnaden på ställ-ningar. Men när man bygger ställning dagligen så märks det att Layhers ställning har en högre kvalitet, därför valde vi Layher. Nu vet vi också att Layher har en stor kapacitet och många produkter, idag har vi omkring 80 procent Allround och 20 procent SpeedyScaf. Då, när vi fick mer grepp om allt så började man titta i Layhers produkt-kataloger och sen satt man på kvällarna och upptäckte massa tillbehör ”det här finns, och det här”. Vi gillar fortfarande när det kommer nya produktkataloger, säger Hannes och skrattar.

Qendrim Tmava, ScaffRent

– Det var i Layhers produktkatalog vi såg att man kan beställa sin färg och företagsnamn på sparklisterna, innan hade vi målat dem för hand i ljusblått med vit logga. Nu beställer vi våra egna sparklister från Layher en gång per år och de syns väldigt bra. Man får inte hänga upp sin logga på byggena här i kommunen men sparklisterna är ju en del av ställningen, förklarar Qendrim.

De är båda överens om att det verkligen är roligt att deras konstruktioner löser problem som kunderna inte tror att det finns någon lösning på. Och de är inte rädda att testa något nytt.

Hannes Svensson har monterat en vinsch i bilen som han bland annat använder när han ska dra tunga takdukar.

NYTÄNKANDE OCH MÅLINRIKTADE
Qendrim och Hannes har i huvudsak kunder och uppdrag i Värmland och utgår från två depåer, en i Arvika och en i Karlstad, vilka de delat upp ansvaret för.

– Vi känner oss nytänkande jämfört med våra konkurrenter i regionen. Bara genom att vi har Layhers system så gör vi fler lösningar möjliga för våra kunder och vi själva är alltid nyfikna på nya produkter. Qendrim och jag är ju unga, självlärda och bygger upp vårt företag hur vi vill och tar det dit vi vill. Vi kan nog klappa oss på axeln och säga om våra kunder att vi håller vad vi lovar, skulle något annat hända på vägen så ringer vi direkt – det är sunt förnuft. Vi är alltid serviceinriktade, berättar Hannes.

Båda delägarna uttrycker att de hela tiden letar bra ställningsbyggare, men att det är lika svårt i Värmland som i övriga landet. De senaste 18 månaderna har de i alla fall lyckats rekrytera flera medarbetare, bland annat ett par erfarna ställningsbyggare som tidigare arbetat i Norge och en snickare som sadlat om till ställningsbranschen.

Vår ambition att expandera
har funnits från start

– Vi äger halva företaget var, och har i princip lika många uppgifter men delvis uppdelade områden. Var och en anställer ”sina” gubbar till den depå som man ansvarar för, eftersom vi har en sådan tillväxt. Vi hade satt ett mål på 10 miljoner under 2021 och nu är vi snart på 2021 har vi tredubblat personalen till 11 anställda, plus att vi tar in några egenföretagare, säger Qendrim.

– I början hade vi ”gemensam” personal och då blev det någon dubbelbokning, men nu har vi bättre kontroll och vi kan vi ge kunden ett snabbt svar på telefon. Jag vet vad jag kan lova utifrån ”mina” gubbar och behöver jag hjälp så ringer jag Qendrim. Det är viktigt för oss att vi inte tar på oss mer projekt än vi har folk till, även om vi känner till projekt och kunder som skulle vara bra för oss. Vi vill leverera på ett bra sätt. Samtidigt har vår ambition att expandera funnits från start, förklarar Hannes.

De hoppas att de är de förebilder och ledare de önskar att vara. Ambitionen är att låta personalen växa med uppgiften och att alla ska känna sig delaktiga i de projekt de medverkar i.

Qendrim Tmava utgår från depån i Karlstad.

Deras långsiktiga mål är att ScaffRent ska omsätta 30 miljoner kronor 2023 och vara Värmlands mest eftertraktade och bästa ställningsföretag.

– Som ledare vill man ju att andra ska få chans att lära sig mer. Jobbar man på ScaffRent så ska man få möjligheten att utvecklas, säger Hannes.

– Nu är vi halvvägs till 30 miljoner. Vi har redan sneglat på om vi uppfyller kraven för att bli ett Gasell-företag. Vi vill också bli auktoriserade av STIB, så vi har bestämt oss för att vår ansökan ska vara inne senast i december 2021, berättar Qendrim.

Foto: PIXPEP för Layher och Layher Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB