Offensiva pionjärer i mål
Lindstams Bygg har gått i mål med det enorma ROT-projektet av hyresrättsområdet Skarpan i Linköping. Då, 2014, tog de chansen att som världens första företag investera i och arbeta med Allround Lightweight. Drygt fyra år senare fortsätter de att expandera och ser med tillförsikt på framtiden.
NÄSTA ÅR FIRAR LINDSTAMS BYGG 20 ÅR. Byggföretaget som började som en uppstickare på den östgötska slätten har vuxit sig till ett känt och väletablerat företag i Linköping med omnejd, både hos kunder och yrkesarbetare. De har haft en god orderingång de senaste åren och investerar sig målmedvetet in i framtiden.
SATSAR PÅ EGEN STÄLLNINGSAVDELNING
Under en kylig novemberdag träffar Layher Morgan Lindstam, VD och ägare till Lindstams Bygg, på företagets nyrenoverade kontor. Lindstams Bygg har medvind och ambition att bli ett förstahandsval i regionen. Morgan berättar att företaget nu är 65 anställda, en ökning av personalstyrkan på 20 procent sedan vi intervjuade Morgan 2014, och företaget räknar med en omsättning 2018 på minst 190 miljoner. Efter en omorganisation ser de också flera nya affärsområden,
både inom byggservice och ställningsbyggnation. Under december startar de en ny avdelning med två nya medarbetare med mångårig erfarenhet inom ställningsbranschen.
”Vi satsar och går offensivt.”
– Vi börjar med två stycken anställda. De kommer köra ställningsavdelningen under Lindstams Bygg och vi ska bygga åt oss själva. De personer vi rekryterat vet vi är väldigt duktiga, två guldgubbar, vi styr ekonomin och de får styra byggena. Vi har så mycket projekt och ställning så vi satsar och går offensivt. Det värsta är att det kommer ju inte räcka. Vi kommer jobba med all ställning men det är stor efterfrågan på väderskydd. En del kommunala bolag skriver till och med i förfrågningsunderlaget att det ska vara väderskydd, sen ska de ju ha råd att betala för det. Det första mina nya gubbar får göra i
december är att åka ut och riva ställningen på Kvarter Integrationen, berättar Morgan engagerat.
SKARPAN
Senast Lindstams Bygg medverkade i Högaktuellt var i januari 2014, då företaget påbörjade Skarpan-projektet, en omfattande totalrenovering av 15 bostadshus, från 1960-talet för Riksbyggen. Sedan dess har de 282 ursprungliga lägenheterna renoverats och 150 nya lägenheter byggts på ett fjärde våningsplan fördelat på de 15 husen. I den ursprungliga projektplanen hade man beräknat att området skulle vara en roterande byggarbetsplats under hela fem år.
Lindstams Bygg blev pionjärer att bygga sin Allround Lightweight ställning med montörer från P&L Byggställningar. För att effektivisera och skapa en torr miljö valde man dessutom att addera väderskydd, öppningsbart KederXL. Allt för att smidigt lyfta in material till de nya lägenheterna och till det nya taket samt tillvarata möjligheten att bygga året runt så att hyresgästerna inte skulle behöva bo längre än ett halvår i områdets evakueringslägenheter.
– Initialt så var det en del överklaganden från bland annat Hyresgästföreningen och det var lite jobbigt för oss i projekteringsstadiet. För när vi planerade att börja så blev det stopp. Så vi fick backa våra styrkor och omorganisera. Men när vi var klara med första huset och gården då var det som att stänga en dörr, inget gnäll därefter. Riksbyggen och vi gick hela tiden ut med tydlig information om tidsplanen så att hyresgästerna skulle veta vad som skulle hända, förklarar Morgan.
Det har varit en samverkansentreprenad tillsammans med Riksbyggen som byggherre. Morgan konstaterar att samarbetet fungerat väldigt bra men att det fanns utmaningar, i alla fall i början.
”Bygget på Skarpan hade inte fungerat utan väderskydd.”
– De första tre husen var olika hustyper, då hade vi problem. När vi precis hade gjort klart ett hus så hoppade vi på nästa och då var det helt annorlunda. Så det tog tre hus innan det började sätta sig. Sen skulle jag vilja påstå att från hus fem och framåt då började det gå bättre och bättre. Projektet beräknades ta fem år och vi har straffat den tiden med ett halvår, så vi är nöjda, konstaterar Morgan.
Det hör inte till vanligheterna att få ett projekt som varar så länge som fem år men det blev desto enklare att räkna hem investeringarna i ställningen och väderskyddet. Morgan menar att de lätt tagit igen investeringen på tre år och de har heller inte behövt byta dukarna i taket, bara komplettera med en del material i uppstarten då taket behövde förlängas något extra. Lindstams Bygg har kalkylerat att de sparat miljonbelopp genom att använda väderskydd under
projektet.
– Bygget på Skarpan hade inte fungerat utan väderskydd, vi tog ju bort den gamla mössan, alltså taket. Det här var första gången vi jobbade med väderskydd i sånt stort format. Gubbarna som jobbade under väderskyddet tyckte att det var helt magiskt, särskilt under höst och vinter. Det sa de vid flera tillfällen. Det är jäkligt skönt som hantverkare att slippa regn och snö. Vi har nog inte skottat en enda gång heller. Snön har bara runnit av och då har det ju kommit massor av snö några gånger under årens lopp. Nej, inget extraarbete alls skulle jag vilja påstå. Det har ju blåst storm några gånger men
ställningsbyggarna från P&L Byggställning har verkligen säkrat upp. De ska ha en stor eloge för sitt jobb. Jag har varit väldigt nervös några stormdagar men det har klarat sig bra, berättar Morgan.
Väderskydden blev 15 meter breda och upp till 60 meter långa, beroende på husens längd. Ställningen, Allround Lightweight, drogs ut på gavlarna så att väderskydden kunde öppnas fullt ut då både prefabricerade innerväggar och träväggar för fasaden lyftes in till nybyggnationen av det fjärde våningsplanet.
”Det har fungerat fantastiskt bra att öppna och stänga väderskydden”
– De största väderskydden var de på fyrtrappshusen. Det har fungerat fantastiskt bra att öppna och stänga dem, det beror säkert på ställningsbyggarna. Vi har kört manuellt och det har rullat så enkelt hela tiden och då har vi kört med era ”gamla hjul” (red. anm. utan kullager). Ställningsentreprenören visste vad de gjorde. Det har varit kanon, säger Morgan och fortsätter berätta om hur de flyttat väderskyddet mellan husen;
– Vi har en egen byggkran på projektet men vi har alltid tagit hjälp av ytterligare en kran för räckviddens skull, vi har haft sådana jobbade med väderskydd i sånt stort format. Gubbarna som jobbade under väderskyddet tyckte att det var helt magiskt, särskilt under höst och vinter. Det sa de vid flera tillfällen. Det är jäkligt skönt som hantverkare att slippa regn och snö. Vi har nog inte skottat en enda gång heller. Snön har bara runnit av och då har det ju kommit massor av snö några gånger under årens lopp. Nej, inget extraarbete alls skulle jag vilja påstå. Det har ju blåst storm några gånger men
ställningsbyggarna från P&L Byggställning har verkligen säkrat upp. De ska ha en stor eloge för sitt jobb. Jag har varit väldigt nervös några stormdagar men det har klarat sig bra, berättar Morgan.
Väderskydden blev 15 meter breda och upp till 60 meter långa, beroende på husens längd. Ställningen, Allround Lightweight, drogs ut på gavlarna så att väderskydden kunde öppnas fullt ut då både prefabricerade innerväggar och träväggar för fasaden lyftes in till nybyggnationen av det fjärde våningsplanet.
”Det har fungerat fantastiskt bra att öppna och stänga väderskydden”
– De största väderskydden var de på fyrtrappshusen. Det har fungerat fantastiskt bra att öppna och stänga dem, det beror säkert på ställningsbyggarna. Vi har kört manuellt och det har rullat så enkelt hela tiden och då har vi kört med era ”gamla hjul” (red. anm. utan kullager). Ställningsentreprenören visste vad de gjorde. Det har varit kanon, säger Morgan och fortsätter berätta om hur de flyttat väderskyddet mellan husen;
– Vi har en egen byggkran på projektet men vi har alltid tagit hjälp av ytterligare en kran för räckviddens skull, vi har haft sådana avstånd mellan husen. Inte för tyngden alltså utan för räckvidden, på grund av de dubbla kranarna så har vi inte behövt demontera väderskyddet i molekyler utan bara lyft dem i stora sjok. Minst tre fack i taget, det är 7,71 gånger 15 meter. Vi har lyft taket alla gångerna med dukarna i. Keder XL är ett väldigt flexibelt system och senare kan vi lägga på och ta bort sektioner för kommande projekt, konstaterar Morgan.
Under projektets 4,5 år har det varit två till sex stycken ställningsbyggare på plats på byggarbetsplatsen för att göra anpassningar, kontroll och flytta ställning. Morgan förklarar att de tyvärr haft ett tillbud, när en yrkesarbetande ändrade på ställningens räcke. Men att det annars gått bra.
– Det är oerhört viktigt för oss med säkerhet. Det är A och O på ett bygge. Att vi satsar på egna ställningsbyggare är ett led i att all vår personal ska ha samma säkerhetstänk. Vår personal ska alltid ha rätt utbildning och vi ska se till att alla säkerhetsåtgärder är utförda. Vi har kontinuerligt internutbildningar, i och med den nya organisationen så har vi nu mer tid för sånt.
Det femtonde huset i Skarpan-projektet hade slutbesiktning i oktober och alla entreprenaderna är godkända. Hyresgästerna har fått en ny bostadsmiljö i totalrenoverade eller nya lägenheter, trapphusen har kompletterats med hiss och en utomhusmiljö med upprustade gårdar, cykelförråd, återvinningsrum och ett parkeringsgarage som är tidsenlig.
”Vi på Lindstams Bygg har kapat vår tidsplan med sex månader”
Jag gav ju Fredrik Wik och Magnus Strindberg från Layher ansvaret för de tekniska lösningarna tidigt i projektet. De bollade mycket med P&L Byggställningar medan jag satt med som åhörare. Det är ju lätt i ett sånt här reportage och säga att det har gått så bra, men jag menar verkligen att vi har haft väldigt lite problem. Vi såg svårigheterna innan vi startade och tog fram en lösning. Jag vet inte vad Riksbyggen har kommunicerat till hyresgästerna, men vi på Lindstams Bygg har kapat vår tidsplan med sex månader.
UPPDRAGET
VAR: Skarpan i Linköping
VAD: Om- och tillbyggnad av flerbostadshus
BYGGÅR: 1965 – 1967
PROJEKTTID: 2013 – 2018
BYGGHERRE: Riksbyggen
BYGGENTREPRENÖR OCH TOTALENTREPRENAD I SAMVERKAN: Lindstams Bygg
UNDERENTREPRENÖRER: VentPartner, Rörproduktion, PLW Elteknik, M5 Arkitektur, COWI, Addera Link, SHC Håltagning, LMB Måleribolaget i Linköping, Nordisk Hiss, Winell Jern Arkitekter, P&L Byggställningar
ANTAL HYRESRÄTTSLÄGENHETER: 282 totalrenoverade, 150 nyproducerade lägenheter fördelade på ett till fyra rum och kök, mellan 31 till 92 kvadratmeter.
Källa: Riksbyggen.se
Foto: Magnus Strindberg Text: Hannah Fhager