Stämp

Allround TG 60 i Ebbepark

I ett av Linköpings äldre industriområden växer nu Ebbepark upp, en aktiv stadsdel där man både ska bo, arbeta och leva ett stadsliv i rörelse. Ställningsbyggarna i Bestorp levererar TG60 för att gjuta en innergård.

DET RÅDER FEBRIL AKTIVITET I GROPEN FÖR EBBEPARK. Albin Nilsson, delägare i Ställningsbyggarna i Bestorp visar runt i den enorma men välstädade gropen. Montörerna håller på att bygga samman de 250 stämptornen som bär upp bockryggarna. Plattbärlaget, även kallat filigran, det vill säga den tjocka betongskivan med ingjuten armering har redan börjat läggas ut på bockryggarna för nästa veckas gjutning. Totalt kommer en yta av 2 000 kvadratmeter täckas av TG 60 stämptorn och slutligen bilda en gjuten innergård med underliggande garage.

Albin Nilsson Ställningsbyggnation i Bestorp
Albin Nilsson, delägare till Ställningsbyggarna i Bestorp

– Vi har från början levererat ställning och fallskydd till bygget. Sen fick vi frågan från YIT Sverige om vi kunde leverera en gjutbädd med hög belastning, typ 3 ton per kvadratmeter och det kan vi ju göra med god marginal när vi använder TG 60-systemet, berättar Albin.

Allround TG 60 stämptorn är en ny produkt för Ställningsbyggarna i Bestorp, dessutom i ett sånt här stort projekt, men den största utmaningen har inte varit att arbeta med systemet. Svårare har det varit att sy ihop alla aktörer från leverantörer av bockryggar till plattbärlag. Men nu är alla samordnade och monteringen står i fokus.

”En gjutbädd med hög belastning.”

Layher Allround TG 60 stämptorn
Färdiga TG 60-torn väntar på kranlyft

– Vi bygger tremeterstornen på marken och lyfter upp dem med kran. Bockryggarna monterar vi från en låg rullställning. Vi räknar med en byggnationstid på en månad fördelat på fyra man, förklarar Albin. Gropen där Ställningsbyggarna i Bestorp arbetar kallas Verkstan och är den första av fyra etapper. Ytterligare tre områden ska byggas med byggstart de kommande åren och den nya stadsdelen kommer kombinera handel, bostäder och verksamhetslokaler. Med andra ord kommer det finnas många potentiella ställningsprojekt för flera år framåt.

Läs mer om Layher TG 60 på layher.se.

Foto: Magnus Strindberg Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB