Projekt

Toppinvestering krävde ställning i kubik

SCAs massabruk i Östrand har byggts ut för miljardbelopp och är nu världens modernaste och effektivaste produktionslinje för blekt barrsulfatmassa. Under hela två år var Libergs Sweden ställningsleverantör för flera entreprenörer på bruket.

INVESTERINGEN FÖR UTBYGGNATIONEN AV MASSABRUKET UPPGÅR TILL MILJARDER. Projektet är den största investeringen som gjorts bland svenska industrier och därmed värdig att uppkallas efter solguden Helios. För SCA Östrand innebär det att kapaciteten fördubblas, från 430 000 ton till 900 000 ton och bruket blir därmed den största produktionslinjen för blekt barrsulfatmassa i världen. En helt ny produktionslinje som innebär ett helt pärlband av delprojekt; ny driftcentral, renseri och vattenrening, kokeri och fiberlinje, sodapanna och turbiner, indunstning, blekning, torkning och balning samt vitlutsberedning. Huvudleverantörerna av utrustning var Valmet och Andritz.

”80 000 kubik ställning, upp till 175 montörer”

Vi närmar oss slutet av november när Pierre Olsson, projektledare och Per Eriksson, platschef och projektledare från Libergs Sweden kan summera företagets långa och intensiva närvaro på bruket.

SCA Östrand 80.000 kubik ställning Östrand
SCA massabruk i Östrand 80.000 kubik ställning

– Det känns nästan lite tomt. Vi har som mest samtidigt haft uppe 80 000 kubik ställning och monterat omkring 3 000 ställningar, främst Layher Allround, under 23 månader och haft upp till 175 montörer igång, men nu är vi klara och tar hem det sista materialet, berättar Pierre när Högaktuellt stämmer av projektet över telefon.

– Vi har byggt mycket, en del hängställning och intäckningar förstås, men inte stött på några större problem eller incidenter under projektet. Däremot kommer jag minnas vintern 2017-2018 länge. Vi hade snöskottning varje dag, det kunde komma en halvmeter nysnö som vi snabbt behövde skotta av. Den högsta ställningen var väl runt 55 meter. Nån gång fick vi lägga ner arbetet då de blåste så mycket så att de friska minus 23 graderna på backen nådde nära 50 minus uppe på ställningen. Vid något tillfälle fick vi hjälpa till att hacka is när de provtryckt kokarna och vattnet svämmat över och frusit, förklarar Pierre.

Hela projektet är väldokumenterat och säkerheten har hållits på topp. Dagliga kontroller, veckorapporter och samarbeten med övriga yrkesgrupper.

– Vi har fått mycket beröm för vårt arbete med ställningen, skyddsarbetet och säkerheten på plats. Så vi är riktigt nöjda nu när vi lämnar bruket, avslutar Pierre.

Foto/film: Torbjörn Bergkvist Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB