Redaktionellt

Projektera med LayPLAN

Material och tid är avgörande faktorer för ställningsbranschen. LayPLAN effektiviserar projekteringen, anbud, och montage.

ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFT, AFS 2013:4 §25, SÄGER ATT, BEROENDE PÅ STÄLLNINGENS KOMLEXITET, SÅ SKA EN PLAN FÖR UPPFÖRANDE, ANDVÄNDNING OCH NEDMONTERING UPPRÄTTAS. LayPLAN underlättar hela projekteringen. Det är lätt att komma igång med digitaliseringen genom mjukvaran LayPLAN CLASSIC. Programvaran ger snabbt ett ställningsförslag med Allround, SpeedyScaf eller Keder XL. Vill man ta sin digitalisering och affär till ytterligare en nivå så finns LayPLAN CAD, ett plugin till AutoCAD. Mjukvaran ger en möjlighet att importera ställningslösningar från CLASSIC och/eller att komponent för komponent skapa komplexa ställningar från alla Layhers system; Allround, SpeedyScaf, Keder XL, TG 60 och för event. Programmet ger en utökad möjlighet att projektera och presentera konstruktioner i 2D och 3D, kontrollera kollisioner och få ut materiallistor. Exportering till visualiserings- och animationsprogram är möjlig, liksom överföring av ställningsmodellen till BIM-program.

Mer möjligheter med LayPLAN från Layher

SÅ HÄR ANVÄNDER NÅGRA AV LAYHERS KUNDER LAYPLAN

Rikard Björk på Umeå Ställningsbyggnad

RIKARD BJÖRK HAR ANSVAR FÖR ARBETSLEDNING, PROJEKTERING OCH RITNINGAR FÖR UMEÅ STÄLLNINGSBYGGNAD. För ett drygt år sedan gick han en AutoCAD-utbildning och har sedan dess ritat i LayPLAN CAD.
-LayPLAN CAD är inte speciellt svårt att förstå men man behöver grunderna i AutoCAD innan man börjar. Jag tar hjälp av LayPLAN CLASSIC om jag ska rita ett större väderskydd, det går snabbt och enkelt när man anger spännvidd, bredd på takfotskonsol och så vidare, sen importerar jag och anpassar taket i AutoCAD.

Nu för tiden använder Rikard LayPLAN dagligen. Ritningarna används i hela projekteringen, både internt och externt.
-Vi får en bättre inblick i hur ställningen faktiskt kommer se ut. Montörerna har ritningarna före och under montaget, från Material Manager får vår lageransvariga en materiallista och styr ihop packning och transporter. Dessutom får åkeriet se den totala vikten på ställningen från listan. Vi bifogar också ritningar vid anbud och det blir lättare att gå igenom projekt med kund.

Tre fördelar med LayPLAN enligt Rikard
1. Effektivt – man spar material, tid och pengar i projekteringsarbetet.
2. Materiallistor – när ritningen är klar genererar du en materiallista. Ingen risk för att du missar något.
3. Ritningar till kund – vi visar att vi är professionella i anbudsförfarandet, det blir snyggt och väl projekterat från start.

RICO ANDERSEN ANSVARIG FÖR BERÄKNINGAR, RITNINGAR OCH TEKNISK SUPPORT PÅ BERGNÄSET. Rico har använt LayPLAN i mer än fem år, det första året arbetade han i CLASSSIC men idag är det 100 % arbete i LayPLAN CAD och Material Manager.

-Jag arbetar dagligen i programmen och har de flesta artikelnumren i huvudet så jag kan snabbt göra en skiss i LayPLAN CAD, programmet har jag arbetat i sedan 2018. Jag utgår ifrån hur jag skulle bygga ställningen ute på fältet och stöter jag på svårigheter kan jag alltid ringa Layhers support. Teknikerna har både andra infallsvinklar och tips, det hjälper mig att utvecklas. Vid anbud lämnar vi ritningar tillsammans med beräkningar. Ritningar delas också med montörerna och materiallistor går direkt till logistikavdelningen.  

Tre fördelar med LayPLAN enligt Rico
1. LayPLAN CAD som helhet – att jag kan se hur vi kan bygga för att få ställningen att stämma med kundens arkitekt- eller konstruktionsritningar.
2. Visualiseringen – kunden kan se vad han får och om vår lösning lever upp till hans förväntningar.
3. Ritningar och materiallistor – arbetsledningen får något överblickbart och konkret att arbeta ifrån direkt.

Foto: Layher, Umeå Ställningsbyggnad, Bergnäset  
Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB