Nyhet

Stort ställningsbehov när nya Tinnerbäcksbadet byggs

Linköping kommer 2022 få ett nytt stort inomhusbad. Under tre års tid bygger Serneke Bygg Sverige anläggningen där Xervon levererar och monterar 25 000 kubikmeter ställning för undertaksarbete, takstolar, bassänger och fasader.

125 LASTBILSSTRANSPORTER MED STÄLLNINGSMATERIAL BERÄKNAR XERVON LEVERERA TILL TINNERBÄCKSBADET. Hela anläggningen består av totalt sex olika bassänger, bubbelpool samt vattenrutschkanor, gym, omklädningsrum och två serveringar. Vid tiden för denna intervju så har den stora 50-metersbassängen just fått stämptorn uppförda för takstolar och en stor undertakställning.

-Vi är helhetspartner i Tinnerbäcks-projektet, i dagsläget har vi elva montörer igång eftersom vi håller på med flera bassänger samtidigt men annars är sex montörer stationerade här. Nyss monterade vi det sista i 50-metersbassängen. Där har vi byggt ett 40 gånger 70 meters arbetsplan för takarbete och täckt med 3 600 stålplank och 1 600 plywoodskivor. Och i dagarna lyftes takstolarna in på de TG 60-torn som vi monterat i mitten av bassängen. De här stämptornen klarar minst 10 ton och håller upp varje takstol, de är enorma, totalt 42 meter långa, 3,5 meter höga och 0,45 meter breda, berättar Christian Andersson, projektledare på Xervon.

Tinnerbäcksbadet har redan flera bassänger gjutna och de färdigställs med tätskikt och kakel efter att takarbetet slutförts. Ställningen i just hallen för 50-metersbassängen har kunnat monteras effektivt då möjligheten funnits att lyfta in färdiga delar med kran. Men Christian menar att demonteringen är något mer svårbedömd.

– En av utmaningarna i det här projektet är att det är mycket ställningsmaterial och en unik miljö med flera hallar, lutande bassänggolv och läktare. Därför är det svårt att hitta en exakt modell för att räkna hem allt, framför allt demonteringen som görs helt för hand. Det är väldigt mycket stålplank och plyfa i den 50-metersbassängen, men vi räknar med att vi får ut 100 kvadratmeter per dag. Monteringsfasen fungerade bra så vi räknar med att fortsätta att hålla tidsplanen, säger Christian.

Konstruktion
Under projekteringsarbetet tittade Xervon på olika konstruktionslösningar för undertaksställning i kombination med Layher TG 60-torn som behövdes för takstolarna.

– Jag har pratat en hel del med Fredrik Wik på Layhers tekniska support. Han kommer alltid med bra förslag och återkopplar snabbt. Fredrik föreslog att en fri undertaksställning kunde byggas. Men vi kände oss lite osäkra eftersom vi inte har byggt med det systemet tidigare. Senare visade det sig att vi fick använda bassänggolvet mer än vi trott initialt, så vi kunde använda Allround istället. Fredrik föreslog också hur TG 60-tornen skulle konstrueras och han hjälpte oss med uppgifter om belastning. Bland annat då vi kombinerar med 300 5,14-meters stålfackverk från Layher. Min kollega Erik Stenberg ritade sen upp förslaget med undertaksställning och öar med TG 60-torn och u-fackverk i stål och presenterade 3D-ritningarna för Serneke, förklarar Christian

Fredrik Sjöblom och Christian Andersson, Xervon

Xervon kommer börja demontera ställningarna 2021, 50-metersbassängen i april och den sista ställningen i oktober samma år. Hösten 2022 planeras Tinnerbäcksbadet invigas.

– Just nu är jag så nöjd med att det flyter på bra och att vår planering fungerar. Arbetsledaren som är på Tinnerbäcksbadet sköter projektet strålande. Det är vår styrka att vi har erfarenhet, säkerhetstänk, leveransförmågan och möjligheten att växla upp när det gäller, avslutar Christian.

FAKTA
System: Allround och Layher TG 60
Belastning formställningstorn (max): 14,8 ton
Mått undertaksställning: 40×70 meter, högsta höjden 6 meter (fri höjd 8,5 meter)
Övrigt: Montage av undertaksställning, intagsbryggor, tillträdesleder, stämptorn

Foto: Layher AB, Serneke    
Illustration: 3XN Architects
Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB