Projekt

Toppen med renovering

Uppsala domkyrkas tornspiror har drabbats av rostangrepp och behöver renoveras. För att smidigt ta sig upp har det uppförts en intagsbrygga.

SÄLLAN BEHÖVER MAN GÅ DE 467 TRAPPSTEGEN TILL TORNSPIRORNAS TOPP EFTER ATT RAMIRENT BYGGT EN HÖG INTAGSBRYGGA. I väntan på att de arkeologiska utgrävningarna framför entrén ska bli klara och den 130 meter höga byggkranen ska komma, har en Allroundställning byggts längs ett av domkyrkotornen. Intagsbryggan ritades av Layhers tekniska avdelning på uppdrag av Ramirent Safe Access arbetschef Henrik Boström.

”Ställningen är hög så det var viktigt att den redan från början projekterades ordentligt.”

Uppsala Domkyrka intagsbrygga Ramirent Layher
51 meter hög intagsbrygga vid ett av Uppsala domkyrkas torn

– Layher hjälpte till med ritningarna för den 51 meter höga intagsbryggan med trapptorn, vi har även monterat en bygghiss bredvid. Ställningen är hög så det var viktigt att den redan från början projekterades ordentligt. Tre av våra montörer arbetade under några veckor med montaget längs den ena tornspiran. Ställningen kommer stå ett tag, så vi kommer ha löpande kontroller under hela uppställningstiden. Ett 5 meter högt klätterskydd är byggt så inga obehöriga tar sig upp i ställningen, berättar Henrik.

De arkeologiska utgrävningarna beräknas snart vara avslutade och under hösten kommer tornkranen samt en stålkonstruktion runt tornet resas. Domkyrkan håller dock öppet under hela renoveringen som beräknas att pågå omkring 4 år.

Följ med Uppsala Nya Tidning upp i ställningen runt domkyrkotornet.

Text och foto: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB