Porträttet

Albin ser bara möjligheter

STB – Ställningsbyggarna Bestorp med säte i Linköping, ägs av tre entreprenörer med Albin Nilsson som vd. Företaget startades av svågern Johan, Albin och hans pappa Björn. Företagsnamnet är inspirerat från samhället de bor och engagerar sig i. 2023 firar STB 10 år och Albin ser flera nya möjligheter och har höga ambitioner vilket sammanfaller med företagsutveckling och STIBs auktorisering.

Redan som barn hade Albin massor av idéer och energi. Han älskade att arbeta med kroppen, bygga kojor hemma i Bestorp och inte minst hänga med pappa Björn, till exempel när det skulle klyvas ved eller snickras. Därför var det inte otippat att också Albin redan som 16-åring började jobba i pappas byggfirma. Detta parallellt med att han gick en räddningsutbildning i Västervik.

Albin berättar om sin barndom och utbildning

– Gymnasieprogrammet var en pojkdröm som gick i uppfyllelse. Jag ville bli brandman och genom utbildningen gjorde man 20 veckor inom brandkåren plus att man blev undersköterska. Det var så kul. Sen föll det sig naturligt att jag utbildade mig till flygplatsbrandman i lumpen. Efter grundutbildningen på Arlanda blev jag stationerad i Norrköping och fick åka på många larm och öva mycket. Det blev mycket rökdykning på våra övningar, något jag verkligen gillade, berättar Albin.

Likt sin far engagerade sig Albin som deltidsbrandman i Bestorp så snart han kunde. Albin var i god form. Trots sin unga ålder var det ofta han som tog den ledande rollen vid bilolyckor, på grund av sjukvårdsutbildningen, och bränder som krävde rökdykning.

– Vi deltidsbrandmän åkte på alla prio 1-larm. Jag har sett mycket. Det är många som dött i mina armar, och fler som jag har hjälpt. Hela vår släkt gillar i allmänhet att hjälpa människor och det var fint att göra något för orten. När jag slutade efter 12 år hade jag nog flest timmar i Sverige som rökdykare. Arbetet tog för mycket tid och jouren gjorde att jag blev för uppbunden till orten. Det fanns också en del jag inte kunde stå för när det gäller personalpolitiken, säger Albin.

Från snickeri till ställning
Albin jobbade länge som snickare, både som inhyrd på ett eventföretag och för pappas firma. 2005 blev en milstolpe då pappa Björn hade ett omfattande villaprojekt där Layhers ställningssystem användes.

– Det var ett stort projekt och vi hyrde in ställning i minst sju månader. När jag såg hyreskostnaderna så sa jag till farsan ”det här borde vi kunna tjäna pengar på”. Tillsammans med en samarbetspartner började vi med olika ställningstjänster. 2012 hade farsans företag ett 30-tal anställda med 70 procent bygg- och 30 procent ställningstjänster i Linköping med omnejd, berättar Albin. Det hela tog ett abrupt slut då samarbetspartnern tog med byggfirman i sin konkurs med miljonbelopp i skulder. Men det gav också Albin en nystart inom ställningsbranschen.

Albin ser bara möjligheter

– Jag har alltid haft många idéer, ser ofta förbättrings möjligheter och är intresserad av att driva företag. 2013 startade jag, farsan och Johan om under namnet Ställningsbyggarna Bestorp med 85 procent ställningsfokus och resten bygg. De senaste 6 åren har vi ökat omkring 20 procent per år och fått vinsten med oss. Med våra 20 anställda siktar vi nu på 35 miljoner under 2022, säger Albin nöjt.

Ju jävligare det är desto roligare är det

STB har varit kund hos Layher sedan 2014 med många affärer och en del support från Layhers teknikavdelning.

– Vår Layher-säljare Magnus Strindberg fick verkligen jobba för vårt första miljonavtal, han fick bevisa att jag blev sedd även om jag då var en liten aktör. För mig är det väldigt viktigt med relationer. Magnus och jag har samma typ av humor och är raka och tydliga med varandra. Idag har vi har säkert Layhermaterial för 30 miljoner, främst Allround och TG 60. Stämptornen klarar hög belastning och ger oss fler möjligheter och inte minst flexibilitet när vi bygger ställning. Vi använder TG 60 ofta, till exempel tillsammans med vårt väderskydd. Just nu har vi inte så mycket på gården, men ju mer asfalt vi ser desto bättre är det, då är det uthyrt, menar Albin.

Bara möjligheter – härifrån och framåt
2023 firar STB 10 år. Det planerar företaget att framför allt fira med en alldeles särskild jubileumsresa med sina anställda.

– Vi jobbar väldigt aktivt med ledning och med vår personal. Inte minst säkerhet, som vi har tagit ett riktigt krafttag om de senaste åren. Vi har dessutom återkommande APT-möten, erbjuder friskvård och fortsätter att hitta på roliga saker tillsammans, som en årlig skidresa till fjällen. Och jag gillar verkligen Alperna så jag hoppas att vi 2023 kan fira STB:s 10 år med en skidresa dit, avslöjar Albin.

En 25 meter lång ramp av Layher Allround. Rampen byggdes för att klara 140 biltransporter varje dag.
FOTO: STB

Att se möjligheter och ha ett driv är något som redan från start symboliserat Albins företagande. Utmanande specialprojekt har alltid legat honom varmt om hjärtat och med glädje har Albin tagit på sig grodmansdräkten för att bygga bryggor nere i någon sjö eller montera ställningar i dyiga, djupa vattendrag eller bottna ställning i en simbassäng.

– Jag är ganska kreativ och ser vad man kan göra med ställning och det har drivit mig och företaget framåt. Det är nog vår framgångssaga, ju jävligare det är och ju mer speciallösningar desto roligare är det. Jag älskar att vara under vatten och har dykt mycket. Men ett av de galnaste projekt som vi rott i land på land var en 25 meter lång ramp av Layher Allround. Rampen beräknades belastas av 140 biltransporter dagligen och gick till ett garage, berättar Albin.

Solfångarna har Albin byggt själv på ställningar från Layher.
FOTO: Albin Nilsson

STIB-auktorisationen är ett uppsving
De senaste åren har Albin tagit en tydligare roll som vd och fokuserat på struktur och företagsutveckling, vilket betyder att vara mindre i produktionen. Det innebär även tydligare roller där delägarna Johan Carlsson driver snickeriprojekten, Fredrik ”Fille” Gustavsson ställningsprojekten och Jessica Svalberg HR- och KMA-frågor.

– Vi har varit STIB-medlemmar i många år, och att bli auktoriserade har varit ett stort uppsving. Det ska inte ses som något svårt och negativt eller för beställarnas skull, utan en stor företagsutveckling. STB har tagit jättekliv både företagsmässigt och organisatoriskt, vilket engagerat medarbetarna ännu mer. I backspegeln så skulle jag tagit det här klivet redan för fem år sedan när vi passerade 20 miljoner i omsättning. Min och företagets utveckling hade gått fortare då. Man kan inte göra allt själv, utan måste våga betala för expertis, konstaterar Albin.

Förutom fortsatt intern utveckling undersöker han nu möjligheterna att expandera verksamheten, men inte i närområdet.

– I Linköping är det sund konkurrens med ett bra klimat, där de största aktörerna håller en jämn prisbild och vi hjälper till viss del varandra. Jag ser det snarare som intressant att expandera i Jönköping, Gävle och uppåt Värmland. Men då behöver vi, hela ställningsbranschen, arbeta med återväxten av montörer och inte bara ta in uthyrningspersonal. Där är jag uppriktigt orolig, så pass att jag kan känner att jag måste engagera mig mer och ta en mer aktiv roll, kanske i STIB. För vi måste alla ta krafttag i branschen och marknadsföra montörsyrket tillsammans och också få fler tjejer i branschen både som entreprenörer och montörer. Det är stor skillnad på ställningsbranschen för 10 år sedan och där vi är idag, vi är seriösa företag, säger Albin engagerat.

FAKTA
Namn: Albin Nilsson.
Gör: Vd, delägare i Ställningsbyggarna Bestorp AB.
Ålder: 42 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Bestorp.
Fritidsintressen: Resor, vandring, allt med vatten; vattenskidåkning, dykning och slalom.
Okänd talang: Matlagning med det lilla extra och hemmagjord bearnaisesås.
Tre ord som beskriver dig: Inlyssnande i det stora, lyhörd i det lilla och driven.
Senaste hemmaprojektet: Har byggt två olika solfångare på Layherställning, som ska bli vridbara. Totalt 80 kvm solcellsyta som ska ge 16 000 kWh/år, total årsförbrukning 22 000 kWh/år.

TEXT: HANNAH FHAGER
FOTO: LAYHER AB/MAGNUS STRINDBERG

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB