Projekt
Allround

Wisdome kräver millimeterpassning

Under en gigantisk tältkonstruktion på Djurgården döljs Stockholms nya upplevelsearena Wisdome. Därunder växer en fantasifull träbyggnad fram. Ett tak konstruerat som ett böljande galler av limträ ger byggnaden en öppen planlösning utan mittpelare. Under taket finner man ett vackert upplevelserum, utformad som en träiglo.

De avancerade träkonstruktionerna monterades från arbetsställningen Allround och krävde passning på millimetern för att matcha de olika limträbalkarna – en riktig ingenjörskonst. För att uppnå bästa resultat tog ställningsentreprenören Ramirent hjälp av ingenjörerna på Layher för att ta fram en exakt ritning. I första skedet en byggställning anpassad till en träiglo med en diameter på 18 meter. Därefter en undertakställning med drygt 23 meters spännvidd, med individuellt anpassade bomlag i 2,57 fack, för att montera samman den 1072 kvadrat- meter stora böljande takkonstruktionen av limträbalkar. Balkar som delvis formas, korsas i två riktningar och skruvas samman på plats.

– Först monterade vi ställning i och runt träiglon. Då kunde snickarna montera bjälklag och varje del av ett träpussel till en stor boll. Sen monterade vi det vågformade taket, där det gällde att hålla exakt mått på varje spira och toppskruv, det var en utmaning. Enligt det schweiziska företaget Blumer Lehman så fick felmarginalen inte vara större än 5 mm så vi har arbetat med hög noggrannhet, förklarar Torsten Gröhl, projektchef på Ramirent.

Illustration av ställningskonstruktionen

I tältet finns en travers som använts i montaget av alla träelement. Detta var ett viktigt hjälpmedel då lasten för att hålla takets limträbalkar på plats tills konstruktionen blev självbärande, vilket uppgick till 1 ton styck per toppskruv.

Torsten Gröhl, projektchef på Ramirent.

– Vi hade sex ställningsmontörer på heltid i 1,5 månad för att montera all ställning, därefter två ställningsmontörer som är tillgängliga vid behov av ytterligare anpassningar av ställningen. Vi har också monterat fasadställning runt byggnaden. Hela projektet har gått riktigt bra ända ner på detaljnivå, tack vare bra underlag från Layher och det interna samarbetet mellan mig och kollegan Daniel Pertot. Dessutom har det underlättat i kommunikationen med vår schweiziska uppdragsgivare att jag har tyska som modersmål, berättar Torsten.

Wisdome är utformat av Elding Oscarson Arkitekter Blumer Lehman har med sin tidigare erfarenhet av liknande byggnader monterat träkonstruktionen. Totalt har Stora Enso levererat 20 kilometer LVL-trä varav 2500 enskilda balkar dedikerade till taket. Tekniska museet kommer öppna och driva den vetenskapliga upplevelsearenan från hösten 2023.

Fakta
System: Layher Allround
Belastning per spira: 1 ton
Undertakställning: 46,3 x 23,15 m, 8 meter hög
Träiglo: Ø18 meter
Projektingenjörer Layher: Fredrik Wik, Torbjörn Lexander

TEXT: HANNAH FHAGER
FOTO: LAYHER AB/MAGNUS STRINDBERG ELDING OSCARSON ARKITEKTER/TEKNISKA MUSEET

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB