Porträttet

Arbetsvillkor och hållbarhet är viktiga faktorer för Zain

Lagerarbetaren Zain Hanif lämnade Pakistan och en karriär inom textilbranschen för Sverige och arbetsgivare med bättre sociala och hållbara villkor.

SEDAN KNAPPT 1 ÅR TILLBAKA HAR ZAIN ARBETAT I LAYHERS LAGERVERKSAMHET I UPPLANDS VÄSBY. Precis som kollegan Viktor Bergqvist började han som inhyrd från ett bemanningsföretag, först under en månad och senare tillsvidare utifrån hans eget val. Men hans bakgrund, studier och yrkesval är förvånansvärt brokig.

– Både mina föräldrar och deras föräldrar flyttade från Indien till Pakistan så jag har vuxit upp i huvudsak i Pakistan och bodde där tills jag var 23. Många utbildar sig inom textil i Pakistan, även jag, där finns många textilfabriker. Jag gick ut som kurs-tvåa och har en kandidatexamen i textil, berättar Zain

Zain har många släktningar och en av hans fem bröder bor i Sverige. 2011 flyttade Zain hit då han gifte sig. Flytande svenska i hemmet var en fördel när han skulle lära sig språket.

– Ja, jag fick snabbt lära mig svenska. Det gick bra, jag är väldigt social och pratar mycket med alla. Jag kan också prata urdu, hindi (som de sjunger på i Bollywoodfilmerna) och engelska flytande. I Sverige pluggade jag textilprogrammet på Högskolan i Borås och hade ett praktikjobb som inköpsassistent på ett inredningsföretag. Utbildningen i textil handlade mycket om hållbarhet, CSR (Corporate Social Responsibility). Efter ett tag kände jag att det tog emot med en karriär inom textilbranschen och det blev inte så roligt att plugga. Branschen gör större klimatavtryck än exempelvis flyget och många textilarbetare har låga löner och mycket dåliga villkor… om jag skulle jobba inom branschen skulle jag indirekt utnyttja folk, det kändes inte rätt, så efter avslutade kurser skickade jag aldrig in mitt examensarbete.

Istället provade Zain andra branscher, från några år i restaurangbranschen på Silja Symfoni med 14-dagarsperioder till olika lagerarbeten och som både lagerarbetare och arbetsledare via bemanningsföretag. I början av pandemin blev uppdragen korta och han bytte ofta företag.

-Jag var någon månad på Layher, sen kort på ett annat uppdrag. Slutligen fick jag två jobberbjudande, då valde jag Layher. Jag tycker om kollegorna och hur Layher, och inte minst att fabriken i Tyskland jobbar med hållbarhet, och att det inte finns risk för barnarbete vid tillverkningen av ställning. Jag tror jag att jag kan utvecklas här och jag vill lära mig mer om logistik och hur jag ska tänka när jag plockar en order, hur och var jag ska ställa upp materialet på gården och på lastbilarna. Det är ett varierande jobb, både ute och inne vid datorn. Det tycker jag om. Dessutom är jag intresserad av lager och inköp, utifrån min utbildning. Att många jobbar kvar på Layher och har jobbat här i mer än 20 år, det är bra förebilder. Vi tar hand om kunderna, jag gillar organisationen och kollegorna, att alla pratar med alla och är sociala. När jag åker in till stan så brukar jag påpeka alla byggnadsställningar från Layher som jag ser för min bror. Han blir inte så imponerad… jag antar att vi som jobbar på Layher blir lite nördiga också.

Foto: Layher AB Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB