Porträttet

Från ställningsmontör till lagerarbetare på Layher

På Layher i Upplands Väsby möter vi Viktor Bergqvist som vant hanterar ställningsmaterial
på gaffeltrucken. Fritiden ägnar han främst åt familj och fotboll.

EFTER STUDENTEN FICK VIKTOR SITT FÖRSTA ARBETE – SOM STÄLLNINGSMONTÖR. Under 16 månader jobbade han på ett företag i Stockholm med olika ställningsuppdrag.

– Det största ställningsprojekt jag var med på var renoveringen av Sankta Maria Magdalena kyrka på Söder, det var både inom- och utomhusarbete. Ett väldigt häftigt projekt, inte minst när man var högst uppe på ställningen med utsikt över hela Slussen, berättar Viktor.

2019, då som lagerarbetare på ett bemanningsföretag kom han åter i kontakt med ställningsbranschen. Viktor blev inhyrd till Layhers depå vid huvudkontoret och fick sedan tillsvidareanställning. Just i Upplands Väsby är de idag fyra medarbetare som jobbar med all lagerhantering.

– Det kändes bra att komma till Layher eftersom jag har varit ställningsbyggare. Det är ett roligt jobb. Jag tänkte säga att ingen dag är sig lik, men de senaste månaderna har det varit ungefär samma upplägg. Jag och Patric Mattsson plockar order och lastar. Musse Gebra och Zain Hanif tar hand om alla returer från våra kunders broprojekt. Innan dess var det mer varierat; lossa, ta hand om returer, plocka och lasta, jag föredrar när arbetet varierar men tycker det är roligast att lassa och lossa material. Det är som spelet Tetris, man får tänkta till.

Viktor berättar om en händelse som ny på jobbet, att man snabbt lär sig av sina misstag och att de har en rå men hjärtlig attityd sinsemellan.

– Min första sommar, när jag och en kollega var själva på gården. Då hade jag två olika order och så frågade kollegan om jag hade koll på vilken jag skulle lasta på morgonen. Jag svarade ”ja” och lastade ändå på fel på lastbilen. Det blev tydligt att det var fel order när lasten inte fick plats, då var det bara att göra om. Det är sådant man lär sig av, sen dess har det inte hänt igen. Den och andra händelser
är sådant vi har rätt roligt åt idag.

När Viktor inte jobbar ägnar han mycket tid åt sin dotter och familj. Innan familjelivet var han en aktiv supporter till AIK och gick på nästan varje Allsvensk AIK-match, nu blir det inte lika många matcher på plats.

– Familjen kommer först, men jag följer AIK och går på någon match då och då i alla fall. Men på fritiden blir det mest att jag leker med dottern och får jag någon egentid så kanske jag spelar X-box en stund.

Foto: Layher AB Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB