Porträttet

Engagerad projektingenjör räds inte nya utmaningar

Cristian Sabau jobbar på Layhers teknikavdelning sedan april 2019. Hans fokusområde är framförallt infrastruktur men konstruerar även andra lösningar som kunderna efterfrågar.

NÄR CRISTIAN AVSLUTAT SIN MASTER I RUMÄNIEN SÖKTE HAN ETT UNIVERSITET DÄR HAN KUNDE FORSKA INOM TEKNIK. Luleå Universitet kunde erbjuda en doktorandtjänst, så han flyttade dit för att bedriva forskning i ämnet konstruktionsteknik.

– Några av mina kollegor på universitetet i Rumänien undrade om jag verkligen visste vad jag gjorde när jag berättade att jag skulle flytta till norra Sverige. Men jag utmanar gärna mig själv både privat och i arbete. Jag kände ingen när jag kom till Luleå men under de fyra åren så fick jag flera riktigt fina vänner. Konstruktionsteknik intresserar mig jättemycket, att forska nya material och metoderför byggnation och underhåll av byggnadsstruktur. Min avhandling handlade om att förstärka befintliga byggnader med fiberarmerad komposit. Forskningen kombinerades med fritidsaktiviteter, Luleå erbjuder så många naturupplevelser. Vintern är väldigt lång och mörk men sommaren är ljus och har en behaglig temperatur fast den är alltför kort. Jag hade möjlighet till olika aktiviteter från att vandra i den vilda svenska och norska fjällen, till skridskoåkning på havet och skidåkning i Lappland.

I Luleå träffade han sin sambo och när hon fick jobb i Stockholm valde Cristian att efter doktorsexamen flytta efter och söka jobb.

– Layher sökte en projektingenjör inom infrastruktur. Jag kände inte till företaget men jag hade erfarenhet av att projektera betongstrukturer och ville jobba med broar. Det är en bransch med många stora och intressanta projekt som jag gärna vill vara delaktiga i och få mer erfarenhet av.  

”Jag brinner för att hitta bra lösningar generellt och att göra något nytt som kanske inte är så traditionellt”

Cristians första projekt blev dock att hjälpa Pept Oy att effektivisera ett underhållsstopp i en blåstank.

– Mitt första projekt var arbetsställning i en panna med en helt ny produkt från Layher – FlexBeam. Där tog jag fram beräkning, projektering, VR-modell och följde upp byggnationen på plats. Det var en mycket bra upplevelse och erfarenhet. Jag brinner för att hitta bra lösningar generellt och att göra något nytt som kanske inte är så traditionellt. Jag blir jätteglad när en kund säger att ”det har jag inte gjort förut men jag tycker att det är en bra idé så vi kan prova” och så blir projektet bättre.

Sedan dessa har Cristian varit och är löpande konstruktör för många infrastrukturprojekt som flera betongbroar mellan Malmö-Lund och två järnvägsbroar i Ättetorp utanför Norrköping. Men har också konstruerat lösningar för dammar och temporära gång- och cykelbroar

– Fördelen med det jobb är att man får arbeta med så många olika typer av projekt med korta led- och leveranstider vilket ger mig möjlighet att samla massa erfarenheter där jag snabbt kan utvecklas. Jag gör mitt jobb bättre när kunderna presenterar utförliga underlag för mig och när vi håller löpande kontakt. Med framförhållning så blir lösningen den bästa. Jag tycker om att vara engagerad i kundernas projekt, så att allt blir klart i tid och kunderna blir nöjda.

Så här når du Cristian.

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB