Layher ställningar
Projekt
Allround

Flexibel ställning när villan fick nytt tak

För Safetyworx i Boden växlar uppdragen i typ och storlek. Fokus kan ligga på montering av stålkonstruktioner inom industrin, men det kan också handla om mindre ställningsarbeten, som vid en takläggning på en familjevilla i Boden.

– Taket på villan var ett gammalt papptak som fransade sig och hade lagats ett flertal gånger. Det hade helt enkelt gjort sitt, säger Alexander Thomas. En utmaning i detta uppdrag var logistikhanteringen.

– Man ska in med släp och maskiner, det är trångt och snirkligt och man vill inte förstöra gräsmattan. Det blir snabbt en hel del material, vilket innebär att man får ha en laydown-yta som inte är i direkt anslutning till huset. En bra dialog hölls löpande med villaägarna och entreprenören, vilket öppnade möjligheter för fungerande och säkra lösningar. Kontakten med husägarna var i själva verket något av det roligaste med uppdraget, tycker Alexander Thomas.

– Att vara på ägarnas mark och träffa dem varje dag gör att man får en personlig kontakt, det är väldigt kul. Man snackar lite på uppfarten, svarar på deras frågor och berättar hur det går. Delaktigheten i något som skänker glädje är också roligt, fortsätter han.

– Att vara med på resan från att bygga upp ställningarna till att familjen fick ett nytt, fint tak som kommer att hålla i många år kändes riktigt bra.

Att välja Layher kändes självklart
När Safetyworx grundades 2021 tog de fyra delägarna ett beslut som de aldrig kommer att kompromissa med: högsta möjliga säkerhet.


– Vi har en checklista som vi alltid går igenom, även med kunden. Innan dess får ingen använda byggnadsställningarna, vilka förankras och provdras innan arbete påbörjas. Vi har alltid hjälm och sele som krav på alla som bygger.

Som ett led i säkerhetsarbetet har Safetyworx valt att enbart använda ställningsmaterial från Layher.

Alexander Thomas, platschef på Safetyworx

– Vi kikade runt bland konkurrenter, men Layher kändes som ett självklart val. Vi vill bara jobba med det bästa, “crème de la crème”, som motsvarar våra krav på säkerhet. Under uppstartsskedet fick vi dessutom stor hjälp av Magnus Larsen på Layher som gav oss tips och även satte oss i kontakt med STIB.

I takläggningsprojektet på 60-talsvillan i Boden har Safetyworx investerat i och använt sig av modulställningen Layher Allround. 

– Den funkar till allt. Vi kommer eventuellt att införskaffa deras ramställning SpeedyScaf också, som är en mer specifikt anpassad byggställning för denna typ av uppdrag. Men vi har mer omfattande jobb på gång till våren, så det kan bli mer material än så.

Exakt vilken typ av uppdrag det handlar om vill inte Alexander Thomas gå in på, mer än att Safetyworx kommer vara delaktiga i den stora expansion som pågår i Boden i och med etableringen av stålverket H2 Green Steel.

– Omställningen i Bodens kommun innebär en enorm tillväxt där det byggs flerbostadshus, butiker med mera. För oss innebär det fyra gånger så stora projekt jämfört med idag.

Oslagbar service och snabba leveranser
Bra service och god tillgänglighet är andra skäl till att Safetyworx har valt Layher som enda leverantör av ställningsmaterial.

– Servicen är oslagbar. När man kliar sig i huvudet får man hjälp direkt. Dessutom ligger Safetyworx ett stenkast från Layhers lager i Kåge, så vi kan i princip få materialet samma dag om vi ringer på morgonen. De har till och med hjälpt oss efter arbetstid med att komplettera med saker som det blivit lite panik med att få tag i, säger Alexander Thomas.

Slutligen vill han nämna Layhers digitala program för mängdning och ritningar/skisser.

– Vi har i dagsläget en anställd, Martin, som är vår CAD-tekniker. Han säger att om man kan Excel tar det ett par dagar att lära sig LayPLAN. Dessutom får man snabb och bra hjälp av Layher när det behövs.

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB