Väderskydd

Försäkringsärende – när det brinner i knutarna

Sensommarens intensiva åskoväder över centrala Norrköping resulterade i en kraftig brand i taket på Stora Teatern. Ett blixtnedslag träffade ett av tornen som därefter fattade eld. Branden spred sig från taket till trapphuset och resten av byggnaden. 25 brandmän bekämpade elden under de tidiga morgontimmarna och lyckades begränsa skadorna. Taket blev ändå svårt brandskadat och behövde snabbt skyddas från regn.

KNAPPT 5 TIMMAR EFTER LARMET OM ATT STORA TEATERN BRANN KONTAKTADES LIBERGS SWEDEN FÖR ATT UNDERSÖKA HUR FASTIGHETEN KUNDE VÄDERSKYDDAS. Arbetsledare Niklas Fredricson åkte till den eldhärjade teatern bakom räddningstjänstens avspärrning. Han uppskattade ytan för den skadade taksektionen och fastigheten och kontaktade Peter Larson, säljare på Layher, för att få några olika skisser på väderskydd.

Niklas Fredricson, Arbetsledare, Libergs Sweden
Niklas Fredricson, Arbetsledare, Libergs Sweden

– Vi fick inte ens gå in och mäta innanför avspärrningarna, men jag uppskattade takytan till 12 gånger 14 meter. Därefter diskuterade jag olika lösningar med Peter som Layher kunde leverera dagen därpå. Eftersom vi inte riktigt visste hur långt taket skulle vara så tog han fram flera förslag. Och det slutade med ett väderskydd på 6 stycken 2,57 meter breda fack. För att snabbt skydda taket behövde vi också en kran för att lyfta sektionerna på plats men det löstes via kranbolaget Havator, de hjälper ofta räddningstjänsten här i Norrköping, förklarar Niklas.

”Vi fick inte ens gå in och mäta innanför avspärrningarna, så jag fick uppskatta takytan”

Layher meddelade att väderskyddet med tillbehör fanns att hämta på depån i Upplands Väsby dagen därpå, under tiden var taket provisoriskt täckt med presenning. När Libergs hämtat väderskyddet och levererat det till teatern i Norrköping byggde de raskt samman sektionerna och samma kväll var taket med dukar på plats.

Väderskyddssektion kranas på plats.

– Vi kompletterade med mer ställning under helgen, som mest var vi 10 man. Vi har tidigare arbetat med både fasta och fristående väderskydd i Norrköping, så själva takdelen var vi trygga med att vi skulle få på plats. Utmaningen var snarare hur vi skulle sätta fast de två sidorna som skulle förankras i teaterns takstolar, säger Niklas.

Tryggt att bolla tekniska lösningar
Några dagar efter att väderskyddet kommit på plats träffades Niklas och Torbjörn Lexander, teknisk samordnare på Layher, vid teatern för att gå igenom den tekniska konstruktionen.

– Jag är arbetsledare och försöker vara delaktig i flertalet montage, särskilt när det kommer till väderskydd, det är viktigt att ingen tummar på säkerheten. Då är det skönt när Layher skickar Torbjörn till oss så att vi kan diskutera tekniska frågor på plats och tillsammans komma fram till om det är något vi kan förbättra, avslutar Niklas.

Troligtvis ska väderskyddet stå under vintern, minst under resten av 2019.

FAKTA
Libergs Sweden har avtal att utföra ställningsprojekt åt Melanders bygg, vilket även innefattar försäkringsärenden.

Stora Teatern som fattade eld den 29 augusti 2019 och är en del av Östgötateaterns lokaler i Norrköping. Byggnaden är från 1908 är byggd i jugendstil och ritad av Axel Anderberg. Premiären av Faust II på stora scenen den 21 september planeras att genomföras trots branden. Lyckligtvis har scenografi och teknik klarat sig genom snabbt agerande av brandkåren som förhindrade att branden spred sig samt att väderskydd snabbt var på plats för att förhindra fuktskador utifrån.

Foto: Libergs Sweden och Hannah Fhager Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB