Porträttet

Gille Sabovic – från landslagsspelare till ställningsproffs

Laget kvalade in som etta i grupp A, men Balkankriget bröt ut och bara dagar före mästerskapet uteslöts Jugoslavien av FN. Danmark ersatte – och vann. Gille och hans lagkamrater hade inget land att spela för, ingen flagga att hissa och inget giltigt pass. Men han fick chansen att stanna i Sverige och blev till slut svensk medborgare, ställningsbyggare och framgångsrik företagsledare. Gille Sabovic är en målmedveten man som inte nöjer sig med annat än att spela i högsta ligan. 

“Den killen ska vi satsa på”
Att hans nya karriär blev inom ställningsbyggande var mest en slump. En kompis kände en kompis som hade helgjobb att erbjuda. 

– Jag var stor, stark, ung och ville jobba. Det var tufft, men roligt. Jag gillar utmaningar, säger han och ler stort.

Gille hade lätt att lära och efter en tid fick han sin första anställning. Livet började sakta ta en ny väg. Han träffade kärleken och bildade familj.

– Jag var 30 år, det kändes inte meningsfullt längre att springa efter en boll. Samtidigt var jag full av energi. På sex månader lärde jag mig prata flytande svenska. Cheferna såg hur hårt jag jobbade och insåg att “den här killen ska vi satsa på”.

Under de kommande åren gick han utbildningar inom företaget och klättrade i karriären, blev arbetsledare med ansvar för 20 anställda, och slutligen delägare. Efter ännu några år i olika företag gick han och en dåvarande affärspartner skilda vägar. 

– Jag och frun åkte på semester och diskuterade vad som skulle hända nu. Hon sa: “Du som är så driftig, ska du inte starta eget?” Jag bestämde mig för att prova. 

Gille hade en grundplåt men inga jättesummor. Han gick till banken och berättade hela sin historia, från proffskarriären och det snöpliga EM-kvalet till situationen som landsflykting, kärleken till Sverige och visionen om en företagsidé. Han fick lånet beviljat. En dag hörde en rikstäckande leverantör av fasadarbeten av sig och ville anlita firman. 

– Därifrån började vi växa och på den vägen är det.

Gille med sonen Besnik.

Sammansvetsat familjeföretag
Gille Sabovic pratar gärna om familjen och betonar att Gillis Ställningar är ett familjeföretag.

– Jag har fått erbjudande av många stora företag. Alla köper upp alla för att bli störst på fasad- och ställningssidan. Gillis Ställningar har gott anseende i branschen, vi står för kvalitet och personlig kundkontakt. Så länge jag är vd och företaget finns, så kommer jag inte tillåta ett uppköp.

En av sönerna har gått i Gilles fotspår och axlat rollen som fotbollsproffs, mittfältaren Besard Sabovic i Djurgårdens IF. Resten av familjen är engagerade i firman.

– Vi är sju på kontoret: jag, min fru och dotter som sköter ekonomin, min ena son som är jurist, min svärdotter som sköter bokföringen, och ytterligare två. Därtill har vi 40 ställningsmontörer. De ser mig mer som en kollega än en chef. 

Det unika med Gillis Ställningar är att de aldrig använder underentreprenörer, berättar Gille Sabovic.

– Jag bygger alla mina ställningar med egen personal. Mina grabbar är utbildade ner på detaljnivå och levererar material som man kan känna sig trygg med på hög höjd, säger han.

Samarbetar bara med Layher
När det kommer till material och teknisk support är det bara originalet som gäller: Layher. Gillis Ställningar äger i dag runt 180 000 kvadratmeter ställningar och cirka 15 000 kvadratmeter väderskydd, allt material kommer från Layher.

– Vi har aldrig tagit hjälp av någon annan än dem. Väderskyddsberäkningar, ritningar av olika slag och produkter, det funkar alltid. 

“MINA GRABBAR ÄR UTBILDADE NER PÅ DETALJNIVÅ OCH LEVERERAR MATERIAL SOM MAN KAN KÄNNA SIG TRYGG MED PÅ HÖG HÖJD”

Gille Sabovic berättar om ett utmanande projekt:

– Vi skulle bygga hängställningar vid ett jobb på Engelska skolan i Norrtälje, och jag undrade hur vi skulle kunna hänga 180 meter ställning. “Inga problem”, sa de på Layher. Det visade sig att de hade tagit fram en ny sorts väggmonterade Allroundkonsoler som löste uppgiften. 

Han fortsätter:

– Konsolerna räddade projektet så att alla, både fasadkillarna och markkillarna, kunde jobba samtidigt. Det var fantastiskt att se.

Efter avslutat uppdrag ville han inte släppa taget om konsolerna.
– Jag köpte dem direkt och kommer ha väldigt stor nytta av dem framöver. Vi var de första i Sverige som fick chansen att bygga med den produkten, det är jag väldigt glad över.

Höga säkerhetskrav och aktivt miljöarbete
Säkerheten är oerhört viktig och genomsyrar hela företaget. Alla medarbetare är ID06-certifierade och måste bland annat identifiera sig vid ankomst och utträde från en byggarbetsplats. Gillis Ställningar är medlem i branschorganisationen STIB (Ställningsbyggarentreprenörerna), vilket är ytterligare en kvalitetsstämpel. 

– Vi är över 1000 företag i branschen i Sverige, men mindre än 30 är auktoriserade. Det krävs en del för att vara auktoriserad, många tycker det är jobbigt och tar den enkla vägen utan de regler som krävs. Allt fler av våra beställare börjar förstå varför de ska anlita ett auktoriserat företag och vad skillnaden är mellan oss och ett icke-auktoriserat.

Företaget bedriver också ett aktivt miljö- och klimatarbete, där valet av material och teknologi görs med respekt för jordens resurser och minimal påverkan på miljön. 

– Det är viktigt att inte bara se till den billigaste lösningen, utan erbjuda kvalitet, seriositet och trygghet. Det är det vi står för, avslutar Gille Sabovic.

FAKTA:
Namn: Gille Sabovic
Yrke: VD och ägare av Gillis Ställningar AB
Företaget grundades: 1999
Antal anställda: 6 på kontoret, 40 ställningsmontörer
Tre ord som beskriver dig: Tuff, bestämd och ödmjuk
Fritidsintresse: Jakt är mitt stora intresse, jag är jaktledare.
Minnesvärt samarbete med Layher: Engelska skolan i Norrtälje. Jag undrade hur vi skulle kunna hänga 180 meter ställning. “Inga problem”, sa de på Layher. De hade uppfunnit en ny sorts väggmonterade Allroundkonsoler som räddade projektet. 

Bilder: Layher

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB