Layhers byggställningar på en byggnad
Projekt
Allround Keder XL

Glasklar renovering med högt i tak

Tvåtusenfemhundra kubikmeter byggställning har gått åt när Malmö Ställningsservice förberett för ett utbyte av samtliga takfönster i fastigheten Elefantens två ljusgårdar. Atrierna välver sig 18 meter över fastighetens kontors- och butikslokaler, där det också pågår renovering. 

– Wihlborgs Fastigheter ville ha möjlighet att renovera på första våningen parallellt med fönsterbytet åtta våningar upp. Huvudentreprenören Fasadglas kontaktade oss för att konstruera en säker lösning, säger Björn Ikonen på Malmö Ställningsservice, som projektlett uppdraget.

Specialanpassad hängbrygga
Projektet har inneburit flera utmaningar såväl före som under arbetets gång. Utöver den unika konstruktionen ska glasbytet gå stegvis, och hela bygget måste väderskyddas. 

– För att kunna byta fönster i två atriumgårdar behövde vi bygga en specialanpassad hängbrygga invändigt från loftgång till loftgång. Ett självbärande fackverkssystem som var säkert att röra sig på och använda som materialupplag, säger Björn Ikonen.

I detta skede tog Malmö Ställningsservice kontakt med Layher för samarbete kring ritningar och hjälp med bland annat beräkning av hållfasthet och materialåtgång. Nästa utmaning var den inledande fasen av monteringen.

– Att få det första fackverket på plats var en jätteutmaning i och med att man bygger det rakt ut i luften. Vi hade ganska många montörer på plats och även support från Layher för att få till det på ett rätt och säkert sätt, säger Björn Ikonen.

När väl ett par, tre fackverk var på plats gick resten av monteringen smidigt, men upplevelsen var något utöver det vanliga, berättar han.

– Jag har varit med och räknat på liknande projekt, men inte med så stor spännvidd och där vi endast tog hjälp av två smala balkonger för att brygga över. Det är ett väldigt häftigt sätt att bygga ställning på.

“Det är skönt att ha Layher i ryggen vid komplexa ställningslösningar”, säger Björn Ikonen vid Malmö Ställningsservice (till vänster). Här med montörerna Mateusz Chowanski och Lukasz Karbowy.

Montering med kran och sugklocka
Exteriört var konstruktionen mer basic, berättar Björn Ikonen, förutom att allt står uppe på ett tak. 

– Här använde vi Layher Allround som byggnadsställning och ett rullbart Keder XL-tak som väderskydd på det, för att skapa så stor flexibilitet som möjligt för Fasadglas att utföra sitt arbete. 

Glasningen gör Fasadglas genom att använda kran och sugklocka med vakuum när de lyfter ut de gamla fönstren och montera nya.

– Fasadglas är supernöjda med ställningen. De är också imponerade av att man kan bygga på det här viset, vilket är tack vare att Layhers system är så smidigt och samtidigt stabilt och säkert att jobba från, säger Björn Ikonen. 

Malmö Ställningsservice har enbart Layher som ställningsleverantör och så har det varit i många år. 

– Vi tycker helt enkelt att de har de bästa byggställningarna på marknaden. De är duktiga över lag och det är alltid skönt att ha dem i ryggen när det krävs mer komplicerade lösningar, som i detta fall. 

Fakta:
Produkt: Layher Allround, Keder XL, Allround FW
Projekt: Byte av fasadglas i fastigheten Elefanten
Uppdragsgivare: Wihlborgs Fastigheter
Huvudentreprenör: Fasadglas
Projekttid: Juni – december 2023
Materialåtgång: 2500 m3 ställning

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB