Featured

Guldbron målas från hängställning

Guldbron blir den nya länken för fotgängare, cyklister och motortrafik vid Slussen.
Foto: Stockholm stad/DBOX

Slussens nya huvudbro är på plats för att i höst knyta samman Södermalm med Gamla stan. Bron är 140 meter lång, 45 meter bred och kommer under försommaren färdigmålas i den guldgula färg som har givit den smeknamnet ”guldbron”.

GULDBRON HAR FÄRDATS FRÅN KINA UNDER DRYGT TVÅ MÅNADER OCH ANKOM TILL STOCKHOLM DEN 11 MARS. Libergs Sweden AB, som levererar ställningarna till Skanska under Slussens ombyggnad, har under april projekterat en hängställning i LayPLAN CAD som används för slutmålning av bron.

Hängställning från LayPLAN CAD
Hängställning – modell från LayPLAN CAD
Mattias Lindström, arbetsledare, Libergs Sweden

Hängställning i sektioner
Den första etappen av hängställning av typen Layher Allround LW monterades över både vatten och land. Montörerna arbetade sig snabbt framåt, säkrade i sina fallskyddsselar, och ställningen var på plats långt före deadline. Mattias Lindström, arbetsledare på Libergs, berättar om hur förste montör Oliver Rescorl med arbetslag snabbt utförde montaget;

– Vi har byggt, utan hjälp av kran, utifrån vår CAD-ritning i 7,50 meters sektioner som sammanfogas med dubbelkilar upp till 75 meter. Totalt blev det 82 meter ställning inklusive stödställning med 30 vattenfyllda ballast á 1 ton. Ställningen har plastats in inför målningen.

Då Slussens kranar inte når fram till guldbron så kommer en teleskopkran användas för att sektionsvis flytta ställningen när etapp ett är färdigmålad.

Arbetsställning
Täckt ställning för målning

-Eftersom vi har dubbelkilar mellan 7,50 meters sektionerna så vi kommer kunna lyfta själva hängställningen i två lyft per sektion, först hänget och därefter stödställningen, vi har redan byggt extra torn inför lyftet. Första flytten kommer ske andra veckan i maj, men först ska varje brosektion om 70 meter tvättas och målas vilket tar omkring sju dagar. Under oktober ser vi fram emot att bron kommer öppnas, Stockholm stad ska arrangera invigningen, säger Mattias.

Foto: Magnus Strindberg, Mattias Lindström, Libergs Sweden AB  Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB