Projekt

IDOL blev en nystart för Solna Scenuthyrning

Eventbranschen har lidit hårt under nedstängningar och restriktioner men Solna Scenuthyrning ser nu ljust på framtiden. Inte minst då de fått ett av sina största projekt hittills av Idols produktionsbolag.

ERIK WAAK VISAR RUNT I IDOL-STUDION, SAMTIDIGT SOM DET PÅGÅR HÖGLJUDDA REPETITIONER INFÖR HELGENS TV-SÄNDNING. Han berättar om hur han och hans kollega, tillika delägare, Martin Svalstedt arbetat intensivt med att leverera och bygga den eventställning och de scenpodier som produktionen efterfrågat, inte minst när publik åter tillåtits. Under pandemin förlorade de alla uppdrag och fick säga upp sina fyra medarbetare och därefter hanka sig fram med enstaka uppdrag. Nu har de flera uppdrag för de kommande tre månaderna och förstås Idol-projektet.

Erik Waak, Solna Scenuthyrning

– Vi tog kontakt med Layher under sommaren men behövde inte beställa eventställning för en komplett läktare. På grund av restriktionerna skalade vi ner ursprungsritningarna i samråd med produktionen, vi skulle bara bygga upp ett område för teknikerna och fronten för dekoren med LED-belysning. Idol hade premiär den 23 augusti utan publik men den 1 oktober med publik. Eftersom de under programmets gång åter fick ha publik så behövdes läktarna snabbt. Vi hade tur att med kort varsel få allt det material vi behövde från Layher, berättar Erik.

Det är ett externt bolag som producerar Idol för TV4. Den kreativa idén på utformningen av scen, dekor, ljus och läktare kommer från scenografen på produktionsbolaget. En förhållandevis hög eventlösning som dessutom måste anpassas från teknikutrymmen och nödutgångar i en studio.

– Vi ville ha material från Layher eftersom systemet går att anpassa. Vi får fler och fler förfrågningar om höga läktarlösningar och överbyggnader. Med Layher eventställning kan vi möta våra kunders efterfrågan. Fredrik Wik har hjälpt till med konstruktionen, delat ritningar, sett till att materialet levereras till oss i tid, och han har varit otroligt hjälpsam och svarat på alla våra frågor, säger Erik.

Vi ville ha material från Layher
eftersom systemet går att anpassa

3D-ritning för läktare till IDOL

– Konstruktionen var väldigt utmanande eftersom det förvisso var en stor TV-studio men väldigt många funktioner skulle beaktas, och utrymmet för läktaren och mixerplatsen väldigt begränsat. Allt från TV-kameror till nödutrymningsvägar påverkade utformningen. Men efter många förslag, anpassningar och diskussioner med både Erik och scenografen kom vi fram till en bra lösning. Särskilt kul var det att visa möjligheterna med en överbryggning i Allround. Den gjorde det möjligt att bygga en 4 meter bred portal över ingången till catwalken – på vilken ljus- och ljudteknikerna sitter, berättar projektingenjör Fredrik Wik.

STÄLLNINGSSYSTEM ANPASSAS TILL FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR EVENT
Eventbranschens möjligheter och krav skiljer sig en del från byggbranschen. Men branschen är lösningsorienterad och Solna Scenuthyrning har tagit lärdom av sin första leverans och byggnation med eventmaterialet.

– Tidigare har vi bara haft podier med avtagbara ben som hanterats som platt gods. Layhers material lastas väl vanligtvis med truck eller kranbil, men det fungerar inte i vårt fall. Med eventställning så har vi delar som är upp till 3 meter som ska hanteras och inte minst in i våra lastbilar med bakgavellyft. Till Idol-projektet valde vi därför att själva hämta materialet i Upplands Väsby och lasta allt direkt i våra bilar på egna lastvagnar med hjul, förklarar Erik.

Produktionsbolaget ville ha flera eventlösningar med Layher-material, som olika typer av läktare framför scen, trappor för publiken, mixerplats för ljus- och ljudtekniker och trapptorn till detta. Dessutom monterade Solna Scen sina egna låga podier och upphöjningar för domare respektive orkester. Backstage byggdes också en särskild upphöjning som anpassades till catwalken.

Efter instruktioner från Layher började de att bottna, därefter fick de stöttning på plats av Layhers tekniska support. Erik och ytterligare 7 montörer utförde sedan byggnationerna i ett par etapper.

– Det var första gången som vi monterade Layhers eventsystem. Vi förstod att vår största utmaning var ett vi utgått från våra scenmoduler, som vi redan byggt i studion, och att de har ett mått och de övergångarna till trapplösningarna som har ett byggställningsmått. Där fick vi tänka till och anpassa ställningslösningarna. Med hjälp av Fredrik Wik och Peter Larson som var på plats under den första byggdagen gick det ändå bra. Och eventställningen gick förhållandevis snabbt att montera trots höjden, till och med väldigt bra. Dekoren med allt ljus, alla fästen, det tog mer tid, säger Erik. Eventställningen står på plats i Idol-studion tills inspelningarna av programmet kommer till final, den spelas i stället in i Globen den 10 december.

– Utöver Idol-produktionen så ser det just nu väldigt bra ut för oss. En viss framförhållning från nu till tre månader framåt har vi, men i vår bransch är det ingen som bokar så långt som ett halvår innan. Nästa stora utmaning blir väl i december när vi ska riva läktarna, men nu vet vi hur man får den helt stum och att ställningen är stabil. Nu ska vi bara komplettera våra fallskyddsselar med hjälm inför rivningen så blir det riktigt bra, förklarar Erik.

FAKTA
System: Layher Eventsystem och Allround
Materialvikt: ca 18 ton
Höjd läktarplatåer: 2,8-5,3 m
Höjd mixerplats: 4,3 m

Foto: Layher AB Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB