Kjell Sundlin
Porträttet

Kjell Sundlin – vd:n som trivs bäst ute på fältet

Libergs har nio depåer från Göteborg i söder till Sundsvall i norr. Kjell Sundlin gör platsbesök vid dem så ofta han kan. “Det blir en del åkande”, som han uttrycker det.

– Jag vill inte vara en vd som sitter på sitt rum och aldrig hörs av. Det är mer intressant att vara delaktig, prata med kunderoch anställda. Hjälpa till vid depåerna om det är ett större industri- eller byggavtal.

Det är ingen tvekan om att han menar varje ord. Engagemanget lyser igenom den lugna framtoningen.

– Att vara med om att bygga något nytt. Se på ett projekt och tänka: “Det där har vi varit med och byggt”. Det har jag alltid tyckt om. Sedan är det ett fritt jobb där man får vara ute i friska luften.

Med en far och en bror verksamma inom byggsektorn låg yrkesvalet inte långt borta. Kjell Sundlin började sin yrkesbana som elektriker. Vid samma tid hade han och brodern en pizzeria.

– På dagarna arbetade jag som elektriker, på kvällar och helger som pizzabagare.

Efter ett år lämnade han restaurangbranschen för att avancera inom ett bolag som sålde transportband. Därpå gick han från säljare till chef vid en global leverantör inom ställningar. För sju år sedan kom samtalet från Libergs dåvarande vd, Tommy Zetterberg, som undrade om Kjell var intresserad av vd-posten. Därifrån är allt, som man säger, historia. Blickar vi i stället framåt är riktningen tydlig: Libergs har växt kraftigt under senare år. I dag har företaget 240 anställda. För att locka fler till ställningsbranschen gör de ofta företagsbesök på yrkesskolor.

Kjell Sundlin
Kjell Sundlin

– Vi vill gärna utöka verksamheten, men det är en utmaning att hitta nya ställningsmontörer. För större projekt och industritoppar hyr vi in personal och underentreprenörer, berättar Kjell Sundlin.

Höga krav på säkerhet genomsyrar hela Libergs verksamhet.

– Alla som jobbar för oss måste vara ID06-certifierade. Vi är väldigt noggranna med det även vad gäller underleverantörer. Som STIB-auktoriserat och BKMA-certifierat företag har vi inskrivet i våra avtal att alla ska ha utbildning och kunna visa upp intyg när de kommer till arbetsplatsen, säger Kjell Sundlin och fortsätter:

– Sedan en månad tillbaka har vi en ny KMA-chef (Kvalitet, Miljö, Arbetsmiljö), Angelica Frölund, som åker ut till våra depåer och gör stickkontroller för att säkerställa att samtliga som jobbar inom Libergs har den utbildning och dokumentation som krävs. Som landsomfattande totalleverantörer av byggställningar åtar sig Libergs hela arbetsprocessen med alltifrån kalkyl och beräkningar till ställningsbyggnation och transport av såväl hissar som väderskydd. Allt material för byggnadsställningar består av Layhers komponenter.

– Vi använder till 99,5 procent enbart Layher. Det är ett bra fabrikat och de har allt material vi behöver. Det mesta tar vi från deras depå i Stockholm, men även från Göteborg. Har de inte materialet på ena depån, så skickar de det. Finns det inte i Sverige så finns det i Tyskland och då har vi allt på en vecka, säger Kjell Sundlin.

Ett av många minnesvärda projekt där Libergs samarbetar med Layher är renoveringen av Linköpings domkyrka, på uppdrag av Linköpings domkyrkopastorat.

– Det var ett väldigt speciellt projekt. Vi använde Layher Allround när vi byggde ställningar inför en renovering och förgyllning av tornspiran. Även plåt och sten byttes ut. Tornet var så högt att vi fick sätta balkar över skeppet, eftersom det blev för stor tyngd att bottna ner. Där har vi haft mycket hjälp av Layhers kompetens. Projektet startade i slutet av 2022 och ska vara klart 2025.

Linköpings domkyrka
Linköpings domkyrka


Ett annat minnesvärt projekt är SCA Östrand som byggde en ny massafabrik. Med en fördubblad produktionskapacitet från 430 000 ton till 900 000 ton har Östrand i dag den största produktionslinjen för blekt barrsulfatmassa i världen.

– Där hade vi 3000 ton Layher Allround, berättar Kjell Sundlin. Spårbarheten i Layhers produkter väger tungt, menar han.

– De har total koll på sina batcher. Skulle något hända på fältet är det bara att backa hem och titta, de har full spårbarhet på materialet. Nu har det aldrig hänt något, men om så vore fallet har Layher stenkoll. Våra regionchefer och projektledare har dessutom mycket kontakt med Layher, de ställer verkligen upp för oss.

SCA Östrands nya massafabrik
SCA Östrands nya massafabrik

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB