Porträttet

Lämnade Florens för kärleken och karriären i Stockholm

Sedan 2020 arbetar Camilla Borghi som projektingenjör på Layher, med fokus på väderskydd. Hon har tidigare arbetat med byggprojekt i både Italien och Sverige.

CAMILLA ÄR UPPVUXEN I CHIANTI, TOSCANA. En region i Italien som främst är känd för sin vinproduktion. Men Camilla har snarare fokuserat på arkitektur och konstruktioner än vindruvor. Hon har alltid varit fascinerad av stora byggnader, funderat på konstruktionstekniken bakom dessa och hur de har uppförts. Valet efter grundskolan var därför inte svårt, tekniskt gymnasium och därefter universitetsstudier med en avslutande examen som civilingenjör.

– Jag gjorde alla mina studier i Florens, sen började jag på ett byggföretag i Italien. Men min pojkvän som studerat en tid i Stockholm fick ett jobberbjudande och bosatte sig där, och för drygt två år sedan flyttade jag efter. Det är svårt att ha ett distansförhållande under en längre tid. Men Stockholm är en fin stad, den erbjuder så många olika miljöer; vatten, öar, parker – livskvaliteten är stor här. Utifrån ett professionellt synsätt så är staden också mycket attraktiv med flera jobbmöjligheter.

Camilla Borghi

Attraktiv arbetsmarknad
Flera kommuner och regioner har många omfattande infrastrukturprojekt på gång. En nationell plan för 2022–2033 arbetas just nu fram. Många projekt ger en attraktiv arbetsmarknad och fler karriärmöjligheter och behovet av personal kommer vara stort.

– Sverige erbjuder många tjänster i och med alla investeringar och utveckling av transport- och infrastruktursektorn. Här finns många utmanande projekt, det i sin tur kräver hög kompetens och fler arbetstillfällen för ingenjörer som mig. Jämfört med Sverige är byggsektorn i Italien mindre aktiv och de flesta av projekten är renoveringar. Det verkar lättare att göra karriär och att byta jobb här än i Italien. Min känsla är att rollerna är så isolerade i Italien att det är svårt att utveckla sig och ta nästa steg i karriären. Visst finns det en viss hierarki i Sverige också men man har en avslappnad relation mellan chefer och medarbetare.

Jobbstart på distans
Pandemin har ändrat vår arbetsmiljö och mitt under det vi idag kallar ”första vågen” började Camilla sin introduktion på Layher i Upplands Väsby. Huvudkontoret hade nyligen vidtagit stora åtgärder för att vara en del av att minska smittspridningen, bland annat genom att införa distansarbete för flera medarbetare.

– Jag kommer aldrig glömma min första dag, jag besökte kontoret som var nästintill öde. En annorlunda start jag förstås aldrig upplevt tidigare. I början fick jag lägga mycket tid på att lära mig alla Layhers system och komponenter, fördjupa mig i våra monteringsinstruktioner. Men jag trivs på den tekniska avdelningen och det finns ett bra samarbete mellan alla i gruppen. Mina kollegor är mycket kunniga och professionella, de lär mig väldigt mycket. Jag kände mig välkommen i gruppen redan från början och genom videosamtal, skärmdelning där vi delar ritningar, så fungerar det bra både med kollegor och kunder. Men jag saknar möjligheterna att lära känna kollegorna personligen. Det är svårt när det inte finns en naturlig fysisk fika där sådant blir lättare. Ändå uppskattar jag att jobba hemifrån, det sparar mycket tid utan alla arbetsresor.

Förutom modersmålet italienska, kommunicerar Camilla på engelska och svenska. Hon uppskattar när kunden mejlar först och presenterar sin idé om projektet som kunden behöver hjälp med.

– Jag arbetar på att bli bättre på svenska, i ett telefonsamtal kan det bli svårt att förstå allt och jag vill försäkra mig om att jag förstått förfrågan rätt. Jag arbetar mest med väderskyddslösningar. Det är väldigt stimulerande eftersom byggnadernas geometrier alltid är olika. De särskilda förhållandena runt byggnaderna och kundernas önskan om lösning utmanar mig. Tillsammans med våra säljare går jag genom lösning så kunden har möjlighet att kontakta både mig och säljare med frågor. Det är roligt att hitta den effektivaste och bästa lösningen. På senare tid har jag också varit involverad i projekt inom infrastruktur och det har varit intressant att fördjupa sig och förbättra min kunskap om Layher TG 60. En av fördelarna med Layhers ställningssystem är flexibiliteten och alla tillämpningsområden. Jag har verkligen ett roligt jobb!

Så här når du Camilla.

Foto: Layher AB   Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB