Patrik CFO på Layher
Porträttet

Lär känna Layhers CFO Patrik

Bokstaven S är ett återkommande inslag i Patrik Bergströms liv. Född i Sundsvall, bor i Stockholm, tidigare jobb på Scania, Safilo, ett Startup-bolag, Sanoma Utbildning, Bukowskis (som säljer Zorn-målningar) och nu ställningsföretaget Layher. 

– Layher är det tredje internationella bolaget jag jobbar i. De tidigare företagen hade sina säten i bland annat Italien, Finland och Holland, med fokus på alltifrån skolböcker och solglasögon (ytterligare två S) till fordon och auktioner, berättar Patrik. 

En av många saker han uppskattar med Layher är att moderbolaget, med säte i Tyskland, ger stor självständighet till sina dotterbolag, där medarbetarna i olika länder har friheten att själva sätta kulturen. Ett stort utrymme för eget ansvar i olika åtaganden är en annan anledning till att han verkligen trivs. 

– Jag tycker det är roligt att ha ett helhetsansvar, att få ta egna beslut och få saker gjorda. Sedan har vi självklart löpande kontakt med moderbolaget, men de ger oss ett lokalt mandat och ett lokalt ansvar.

Självklart yrkesval
Han har också tagit på sig rollen av administratör för Layhers IT-utvecklingsarbete. Bland annat har affärssystemet migrerats upp till Azure-molnet, och ett stort utvecklingsarbete har lagts ner på att höja säkerheten för alla datorer i nätverket. 

– Jag är ingen hacker, men är road och tycker det är intressant. Det är nya grejor för mig och här ser jag verkligen nyttan.

Det fanns ingen tvekan om att han skulle bli ekonom till yrket. Redan vid ung ålder var valet enkelt.

– Jag är en av de lyckliga som har vetat det från början. Jag fick Monopol och Finans när jag var sju år och älskade de där spelen. Sitta och räkna pengar, köpa och sälja aktier och hålla reda på saker tyckte jag var superkul. 

Dold talang
Att skriva barnböcker började som en hobby 2011 och gick så bra att han under en period växlade upp på heltid. Hittills har han gett ut 20 böcker som finns hos alla bokhandlare och bibliotek i Sverige. Några har också blivit översatta till norska och danska.

– Jag är en fantasy-nörd. Jag må vara två meter lång, men inuti är jag fortfarande en mellanstadiekille som älskar fantasy, säger han. 

“JAG ÄR EN AV DE LYCKLIGA SOM ALLTID HAR VETAT VAD JAG VILLE JOBBA MED. JAG FICK MONOPOL OCH FINANS NÄR JAG VAR SJU ÅR OCH ÄLSKADE SPELEN. RÄKNA PENGAR, KÖPA OCH SÄLJA AKTIER TYCKTE JAG VAR SUPERKUL.”

Framåt har han siktet inställt på nya utvecklingsmöjligheter inom Layher.

– Våra olika IT-system har ett antal år på nacken, och jag ser fram mot att lyfta dem till en modern nivå. Och så fortsätter vi förstås med all processutveckling för att göra Layher till ett ännu mer effektivt och kundvänligt företag, avslutar han.

FAKTA:
Namn: Patrik Bergström
Titel: Ekonomichef på Layher AB sedan juni 2021
Ålder: 50+
Familj: Sambo, sönerna Felix och Leo
Bor: Täby
Dold talang: Skriver barnböcker
Favoritbok: Just nu historieböcker

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB