Projekt

Så löstes ställningen över Stora Teaterns entrétak

Stora Teatern i Göteborg är ett byggnadsminne från 1859. Teatern har med sina kontinentala inslag renoverats och moderniserats flera gånger under åren. Under 2021 är det dags för fasad- och underhållsarbeten. Arbetet utförs från en fribärande fasadställning från Layher som ställningsentreprenören Scaffolding Projects monterat över entrétaket.

STORA TEATERNS FASAD KOMMER RENOVERAS UNDER VÅREN. När ställningsentreprenören diskuterade detaljerna med uppdragsgivaren Tegelfogen framkom det att det 15 meter långa entrétaket inte fick belastas men att det fanns ett behov av åtskilliga arbetsplan ovanför taket. Johan Hedberg som är säljare och projektledare på Scaffolding Projects föreslog då Allround FW som fribärande upplag för fasadställningen. FW är ett flexibelt fackverkssystem som har stor spännvidd med hög bärförmåga.

– Jag har velat hitta ett premiärprojekt för oss att montera FW i. På firman skissade vi först lite på egen hand, kontrollerade måtten och kontaktade sen Layher. Jag diskuterade lösningen med säljaren Rami Kurdali och Torbjörn Lexander som är teknisk samordnare på Layher. Torbjörn ritade upp en lösning på hur vi kunde använda fackverket som vi visade vår kund, berättar Johan.

”Vi hade två montörer som byggde FW på plats ut från fasadställningen”

Provmontage inför platsmontage
Allround FW kan monteras i stora spännvidder och lyftas på plats med kran. Scaffolding Projects valde dock att montera fackverket direkt från fasadställningen då det fanns goda förutsättningar för platsmontage.

Montage av fasadställning.

– Systemet är väldigt smidigt men man behöver veta vad man gör, montera delarna i rätt ordning och på rätt plats. Det var första gången som våra montörer träffade på FW-fackverkssystemet så vi gjorde en testmontering på vår gård till att börja med. Vi hade två montörer som byggde FW på plats ut från fasadställningen på projektet, det var enkelt och vi kunde stå på entrétaket under montaget. Själva FW-fackverket hänger en halvmeter ovanför entrétaket. Det är inplankat och med fem arbetsplan av Layher Allround ovanför, totalt 12 meter högt, förklarar Johan.

Hela ställningen monterades av totalt tre montörer och kommer att stå runt Stora Teatern fram till maj 2021, därefter planeras annan fastighetsrenovering.

– Vi är glada att vi kunde hitta en fribärande lösning och att vår kund är nöjd. Vi hoppas förstås att vi ska kunna använda Allround FW till fler projekt framöver. Systemet är smidigt och löser stora spännvidder enkelt, menar Johan.

FAKTA
System: Layher Allround, FW-fackverksystem
Spännvidd FW:
15,44 meter (2,5 meters fack och 1,09 bredd)
Högsta ställningshöjd: 12 meter 
Övrigt: Monterades på plats längs fasaden

Foto: Layher AB och Scaffolding Projects
Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB