Projekt

Toppläktare på Alpina VM i Åre

Vi möter Janne och Nina Norberg för att få en skymt av de ställningsprojekt de uppfört under Alpina VM i Åre 2019. Företaget har byggt eventets största läktare och TV-torn, catwalk med mera.

Extrem Events ägare Janne Norberg bodde i Åre under ett helt år för att projektleda alla ställningsmontage. Vi står och trampar oss varma under intervjun medan vi tittar på den stora läktaren. Dottern Nina gjorde utsättningen och bottnade den. Tävlingarna har inte riktigt kommit igång, för det är en nyckfull väderdag i februari, med ömsom snö, sol och vind.

”Vi har kört hit 120 ton till läktaren
och lika mycket till.”

De började planera för två år sedan och bygga hösten 2018. Janne flyttade till i Åre för att projektleda på plats.

– Vi har växlat från 4 till 22 personer under byggnationerna beroende på vilket läge vi har varit. Zenita, min fru och VD, ser till att jag kan vara på plats i Åre – jämt. Det här projektet kräver ganska mycket av mig, så hon håller koll på verksamheten i Östersund, förklarar Janne och fortsätter;

– Jag var tidigt i kontakt med Layhers tekniska avdelning och fick hjälp med konstruktionsritningar för läktare, TV-torn, ja allt vi behövde hjälp med. Tydliga ritningar – det är väldigt viktigt för montörerna som ska hantera materialet när inte jag är där. Det har verkligen fungerat bra. Läktaren i målområden ca 50 meter bred, 30 meter djup och 16 meter hög och tar drygt 3 500 personer, den har vågbrytare, handikappramp, trappor, gångar, räcken och en transporthiss. Och komforttrappan vi byggt till kommentatorbryggan högst upp, det är en ny trappa som är 1 meter bred med vilplan istället för 62 centimeter, den har blivit väldigt uppskattad. Vi har kört hit ungefär 120 ton Layher Allround och Layhers Eventmaterial till läktaren och lika mycket till allt annat.

”Det finns en
värld av möjligheter!”

Att jobba inom ställnings- och eventbranschen kan bjuda på lite extra äventyr i ett stort vinterprojekt som VM. Materialet har transporterats med fyrhjuling och helikopter i höstas och under vintern har det körts med pistmaskiner, skoter och kälke.

– Vi bär varselvästar, hjälm och ibland selar. Det gäller att tänka sig för. Det är ganska halt och är mycket lutning här och dessutom är det mycket folk i Åre. Man får vara försiktig, säger Janne.

Extrem-Events-VM-Are-2019_Foto-Evelina-Ytterbom
Läktaren under Alpina VM i Åre 2019:
50 meter bred, 30 meter djup, 16 meter hög
Byggnation: Extrem Events
Foto: Evelina Ytterbom

– Med de ställningar vi bygger så gör vi det möjligt för folk att ta sig runt i backarna under tävlingen. Vi har byggt en trappa för att man lätt ska kunna ta sig ner för slänten utan att halka, gångar så man kan ta sig fram stabilt och den här stora läktaren. Och allt det här är ju viktigt för besökarna och för TV, bara att kolla på den här maffiga läktaren på stabila 2,07 fack, fullsatt med all publik. Det är inte bara kul att bygga utan även roligt för besökarna att på riktigt kunna se och följa tävlingarna från läktaren, säger Nina.

– Vi är Extrem Events, vi bygger projekt i Sverige, Norge och Danmark. Layher är en investering för framtiden. Vi har delar från starten 2003 och de är precis lika bra. Det finns en värld av möjligheter och Layhern utvecklas, blir lättare, är flexibel och det kommer fler delar. Det är ett system som är både tryggt och säkert, det känns bra, avslutar hon.

Foto: Parapix och Evelina Ytterbom Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB