Allround

Torr renovering under stort rullbart väderskydd

Fisksätraskolan genomgår en omfattande renovering vilket kräver ett väderskydd med en bredd på hela 46 meters spännvidd och en längd på 37 meter. Det stora väderskyddet är i sin sammansättning helt rullbart och skapar en torr miljö under hela ombyggnationen

Mattias Vikström, delägare i Vikströms Byggnadsställningar AB
Mattias Vikström, delägare i Vikströms Byggnadsställningar AB

DET ÄR VIKSTRÖMS BYGGNADSSTÄLLNINGAR AB SOM LEVERERAR VÄDERSKYDD FÖR SERNEKE OCH PROJEKT FISKSÄTRASKOLAN I NACKA. Uppdraget att uppföra ett väderskydd som täcker hela bredden på skolans tak och ljusgårdar med 46 meters spännvidd var en utmaning. Inledningsvis ritade Vikströms upp sitt förslag i AutoCAD 2D och kontaktade därefter Layhers tekniska avdelning för djupare teknisk genomgång och detaljerade ritningar.

– Vi bygger alla typer av ställningar efter våra kunders behov. Här ville Serneke ha väderskydd och hela bredden intäkt, eftersom spännvidden var extraordinär så kontaktade vi Layher för teknisk support. Taket skulle också vara rullbart, förflyttas två gånger och bara ha enkla takstolar, berättar Mattias Vikström, delägare i Vikströms Byggnadsställningar AB.

Rullbart väderskydd med 46 meters spännvidd

Stödställning och säsong minimerade material
Camilla Borghi, projektingenjör på Layher, utarbetade tillsammans med Layhers beräkningsingenjör en väderskyddslösning som uppfyllde både kundens önskemål och materialkrav, placering och dimensionering enligt Arbetsmiljöverkets förskrifter för ställning och väderskydd AFS 2013:4.

Camilla Borghi,
projektingenjör på Layher AB

– Vi hade videomöte med Vikströms där vi delade 2D- och 3D-ritningar och presenterade Layhers lösning med effektiv materialanvändning och en enda kontinuerlig takstol med två mellanstöd av Allround-ställningar, dessa placerade på byggnadens tak. Lösningen blev möjlig då ståtiden var från våren till sensommaren, då snöbelastningen hamnar i snöklass SL1 enl. SS-EN 16508. Vid eventuellt snöfall måste alltså kunden ta hand om snöröjningen, förklarar Camilla.

– Det är ett väldigt bra samspel. Vi ritar i 2D, Layher utvecklar och hjälper till med beräkningar och berättar om det är något som ska förändras. På grund av Corona så har vi haft videomöten med Layher. Där förde jag fram diverse önskemål från kund som att de inte ville ha stödställning på vissa ställen och så demade Layher olika lösningarna. Vi har även varit på taket med kund och diskuterat hur lösningen skulle se ut när den var monterad, säger Mattias.

”Montaget av lyftsäkringen var extremt enkel…
som ett säkerhetsbälte”

Väderskydd uppförd med ”prispallsmetoden” och låst med lyftsäkring
Fasadställning, stödställning och väderskydd monterades för hand. Detta var möjligt genom ”prispallsmetoden”, spännvidden till trots. Metoden innebär att man bygger arbetsplan på gaveln av väderskyddet i olika steg, som en prispall.

– Montaget blev naturligtvis lite speciellt, den begränsade ytan runt fastigheten gjorde att vi inte kunde ta hjälp av kran. Istället har vi byggt takstolarna med ”prispallsmetoden” så att man kan stå i normal arbetshöjd och montera. Då bygger man varje fack ergonomiskt och sen rullar bort det. Montaget av dukar på takstolar med 46 meters spännvidd var relativt tungt när man kom till 40 meter, men det gick bra och vi höll tidsplanen med marginal, berättar Mattias.

Montage av väderskyddets takstolar genom ”prispallsmetoden”.

Fasadställningen/stödställningen, kryssförankrades i befintlig byggnad. Stödställningen på taket monterades med extra bred bas som stöd. Det rullbara taket låstes med Layhers nya Keder XL lyftsäkring. Väderskyddet säkras då ytterligare mot lyft på grund av vind.

– Det är ju en nyhet på marknaden, vi beställde dessa lyftsäkringar direkt till det här taket, det är ju 46 x 39 meter! Montaget av lyftsäkringen var extremt enkel, med tanke på vilket jobb den gör. Som ett säkerhetsbälte, säger Mattias.

Layher Keder XL lyftsäkring för rullbara väderskydd
Layher Keder XL lyftsäkring för rullbara väderskydd

Torr arbetsmiljö under väderskydd.
Väderskyddet måste vara fuktsäkert då taket på skolan öppnas upp och byts ut. Skolan är totalt 110 meter lång så renoveringen är uppdelad i flera etapper.

– Om någon vecka kommer vi bygga mer ställning för att rulla väderskyddet vidare till etapp 2, sen river vi ställningen i etapp 1 och bygger upp den ställningen för etapp 3. Och väderskyddet har visat sig fullständigt tätt då flera skyfall redan passerat. Miljön därunder är verkligen väderskyddad och inte en droppe regn har kommit in och påverkat renoveringsarbetet, förklarar Mattias.

FAKTA
System: Keder XL och Layher Allround
Vikt per meter (ton): 20 kN
Mått väderskydd: 45,80 x 38,58 x 8,20 m (spännvidd x längd x höjd)
Stödställning på tak: 6,00 m (höjd), 38,58 m (längd)
Fasad/stödställning: 9,00 – 12,00 m (variabel höjd), 38,58 m (längd i etapp 1)

Foton: Vikströms Byggnadsställningar AB
Foto och illustrationer: Layher AB
Text: Hannah Fhager

Relaterade artiklar

Tillbaka till Högaktuellt

Dela gärna artiklar men ange källan. Utdrag ur artikel eller kopiering av fotografier får inte publiceras i annan media utan godkännande av Layher AB. Tipsa redaktionen om projekt där Layhers ställningssystem används: redaktion@layher.se

Ansvarig utgivare: Gustav von Segebaden
© Copyright Layher AB